Το Φθινόπωρο μετά τη σοδειά του σταφυλιού ξεκινούν σε όλη την Ελλάδα τα καζανέματα στα οποία γίνεται η παρασκευή τσικουδιάς.

Στη Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά ή ρακή, στις Κυκλάδες τσικουδιά ή τσίπουρο , ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τσίπουρο. Η διαφορά τους εξαρτάται από  τον τόπο όπου αποστάζονται και εμφιαλώνονται καθώς και στην επεξεργασία που δέχονται κατά τόπους. Περιέχει  37% έως 40%  αλκοόλ γεγονός που την κατατάσσει στην κατηγορία των πλέον δυνατών αλκοολούχων ποτών.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδος (Κρήτη, Βόλος, Νησιά Αιγαίου ) είναι το κατεξοχήν επικοινωνιακό μέσο που χαλαρώνει και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά χαρίζοντάς τους ενέργεια και εφορία.

Η πρώτη ύλη είναι  πολτοποιημένα σταφύλια, ώστε να βγει ο μούστος.                                               Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει, σταγόνα σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτοράκι∙ το οποίο είναι  σκέτο οινόπνευμα. Όσο συνεχίζεται η απόσταξη, η ρακή παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς.

Η ρακή θεωρείται εξαίρετο χωνευτικό. Επίσης, χάρη στην αλκοόλη που περιέχει, προκαλεί αγγειοδιαστολή και μείωση της πίεσης. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι’ αυτό, άλλωστε, και χρησιμοποιείται σε πολλά γιατροσόφια, όπως το ρακόμελο για το κρυολόγημα, αλλά και οι εντριβές και οι κομπρέσες με ρακή για τον πυρετό και τον πονοκέφαλο, αντίστοιχα.

Επομένως ένα ποτηράκι ρακή θα σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά με τους άλλους και να γλιτώσετε από τα κρυολογήματα του χειμώνα!