Χριστούγεννα σημαίνει καλό φαγητό και αλκοόλ με την οικογένεια και τους φίλους.

Ωστόσο έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι κατά την εορταστική περίοδο και για ένα διάστημα ενός με ενάμιση μήνα η ζυγαριά ανεβαίνει συνήθως κατά 0.5 kg μέχρι και 3.0 kg. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα στερηθούμε τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες γεύσεις, αρκεί απλά να διατηρήσουμε την ισορροπία και τη συχνότητα μεταξύ των γευμάτων!

Ξεκινήστε τη μέρα σας με καλό πρωινό!! Αποφεύγοντας την κατανάλωση πρωινού θα φτάσετε στο γεύμα σας με χαμηλά επίπεδα σακχάρου (υπογλυκαιμία) με αποτέλεσμα να έχουμε υπερκατανάλωση στο επόμενο γεύμα. Πιο απλά, αν μείνουμε όλη μέρα νηστικοί θα πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό στο επόμενο γεύμα μας.

Είδαμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι ένα καλό πρωινό. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι να μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα, τα οποία συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στο να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά. Έχει παρατηρηθεί πως συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της πείνας, στο να επέλθει γρήγορα κορεσμός, ώστε να αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες. Ως εκ τούτου, θα ελέγξετε πιο εύκολα την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσετε και είναι λιγότερο πιθανόν να ξεφύγετε.

Ας περάσουμε όμως τώρα στα αγαπημένα μας παραδοσιακά γλυκά. Μελομακάρονα ή Kουραμπιέδες;  Ένα μέσο μελομακάρονο έχει περίπου 180 θερμίδες, ενώ ο κουραμπιές περίπου 250 θερμίδες. Είναι σαφές ότι θερμιδικά μας “συμφέρουν” περισσότερο τα μελομακάρονα. Παρόλα αυτά όμως, συνιστάται η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο για να μειώσουμε τις πιθανότητες να βρεθούμε με παραπανήσια κιλά.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε τη φυσική δραστηριότητα. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ακόμη και άτομα που γυμνάζονται συστηματικά να σταματούν την άσκηση κατά τη διάρκεια των γιορτών. Φροντίστε λοιπόν να υπάρχει κάποιας μορφής κίνηση, όπως π.χ. περπάτημα, χορός. Όπως και να ‘χει ακόμα και αν πάρουμε κιλά, το σημαντικότερο είναι να το “διορθώσουμε” το συντομότερο δυνατό ακολουθώντας ένα υγιεινό και εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής!

Καλές Γιορτές!!