Με τον όρο αποτοξίνωση εννούμε την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, η συσσώρευση των οποίων είναι βλαβερή για την υγεία μας.

Όταν λέμε τοξίνες αναφερόμαστε κυρίως στις ελεύθερες ρίζες, που επιταχύνουν τον ρυθμό γήρανσης του οργανισμού, επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλούν προβλήματα στη συγκέντρωση αλλά και στον ύπνο καθώς και μια σειρά ασθενειών….
Το στρες, τα συντηρητικά τροφών, ο καπνός του τσιγάρου, το καυσαέριο και γενικότερα οι ρύποι της ατμόσφαιρας, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, η κακή ποιότητα των τροφών, η ζάχαρη και η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, συντελούν στην αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών.

Για την αντιμετώπιση τους βέβαια ο οργανισμός μας διαθέτει ένα πολύπλοκο αμυντικό σύστημα από αντιοξειδωτικά ένζυμα, αντιοξειδωτικές βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία προσπαθούν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα. Όσο υψηλότερα, μάλιστα, είναι τα επίπεδα τους στον οργανισμό, τόσο το καλύτερο!

Απαραίτητη είναι και η δική μας συμβολή στην αντιμετώπιση των ελευεθέρων ριζών. Τα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, το κρασί είναι σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών (vit C, E, σελήνιο, Q10, καροτενοειδή, φλαβονοειδή κ.λ.π). Καταφεύγουμε λοιπόν σε αυτά και πολλές φορές βάζουμε στο περιθώριο, κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρι και αυγά (παρ΄οτι τα τελευταία διαθέτουν περισσότερες βιταμίνες από ένα μήλο!)

Αποτοξίνωση λοιπόν!

Εδώ τίθενται ορισμένα ερωτήματα : Αποτοξίνωση ημερήσια ή διαρκείας; Μετά από ένα μεγάλο φαγοπότι ή γιατί είναι μόδα; Για αυτοτιμωρία ή για την υγεία μας;

Σε κάθε περίπτωση η αποτοξίνωση στοχεύει στη βελτίωση του οργανισμού μας, εφόσον όμως λαμβάνονται υπ όψιν ορισμένες βασικές αρχές:
-Η σωστή αποτοξινώση οφείλει να περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών, τα οποία απαραιτήτως πρέπει να είναι φρέσκα και βιολογικά!
– Πρέπει να έχει μικρή διάρκεια για να είναι αποτελεσματική και ακίνδυνη για την υγεία μας. Η μακριά διάρκεια δεν νοείται ως αποτοξίνωση αλλά ως χορτοφαγική διατροφή. Κι όπως είναι γνωστό η χορτοφαγία μπορεί μεν να προμηθεύει τον οργανισμό με αντιοξειδωτικές βιταμίνες, από την άλλη όμως υστερεί σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως η Βιταμίνη Β, το ασβέστιο καθώς και όλα τα ζωικής προέλευσης αμινοξέα. Γιατί η συμμετοχή των πρωτεϊνών στη διατροφή μας είναι αυτή που εγγυάται την καλή υγεία των οστών , των μυών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
– Η αποτοξίνωση δεν πρέπει να είναι μόνον αντιοξειδωτική, οφείλει να είναι και εύγεστη! Ο συνδυασμός των φρούτων και των λαχανικών, η προσθήκη ξηρών καρπών και σπόρων, μυρωδικών και καρυκευμάτων, που συντελούν στην αποβολή τοξινών οφείλουν να διαμορφώνουν ένα νόστιμο αποτέλεσμα!
Σε ψυχολογικό επίπεδο εξάλλου η αυτοτιμωρία ως απάντηση….. στις τύψεις μας μετά από ένα ή και…..κατα συρροήν λουκούλλεια γεύματα ή απλώς …..για να ακολουθήσουμε τη γενικότερη μόδα δεν βοηθάει καθόλου στην τήρηση ενός προγράμματος σωστής διατροφής.