arthro toy mhna

Τα σχολεία ξεκινούν! Καινούργιοι φίλοι, καινούργιοι δάσκαλοι και άγχος καλώς ήρθες πάλι. Μεγαλύτερη τάξη ,περισσότερα μαθήματα και δυσκολία για γονείς και παιδιά. Και ενώ οι γονείς τα έχουν ετοιμάσει όλα, παραμελούν το τόσο σοβαρό θέμα της διατροφής του παιδιού τους, κάνοντας τα ελληνόπουλα από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.

Γιατί να συμβαίνει όμως αυτό; γιατί ένα παιδί σε ηλικία που δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του να έχει υψηλή χοληστερόλη και εικόνα αρτηριών ατόμου ηλικίας 45 ετών;

Μάλλον γιατί δεν ξέρει να ξεχωρίζει το υγιεινό από το ανθυγιεινό και το λιπαρό από το θρεπτικό. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, το ρόλο του σωστού καθοδηγητή, παίζουν οι γονείς οι οποίοι πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους. Δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που πάσχουν από κατοχικό σύνδρομο, προτρέποντας το παιδί τους να φάει με την λογική να μην πεινάσει αργότερα. Καταφέρνουν έτσι να το κάνουν παχύσαρκο με πολλά προβλήματα υγείας στην παιδική και στην ενήλικη ζωή του.

Η αλήθεια είναι, πως όταν ένα παιδί τρώει κάτι γλυκό και λιπαρό, για παράδειγμα : σοκολάτα, κρουασάν, τούρτα, γαριδάκια νιώθει ευχαριστημένο και ικανοποιημένο. Αυτό οι γονείς το αντιλαμβάνονται , με αποτέλεσμα να του προσφέρουν τέτοιου είδους τρόφιμα επιζητώντας την εφήμερη ευτυχία του. Δεν συνειδητοποιούν όμως, πως μια διατροφή που περιέχει ζάχαρη και αρκετά λιπαρά, ίσως βοηθήσει συναισθηματικά, στιγμιαία το παιδί αλλά δεν θα του προσφέρει σε καμία περίπτωση μια υγιή, ευτυχισμένη ζωή. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουν πως δεν γίνονται καλύτεροι όταν επιτρέπουν και προτρέπουν το παιδί τους να καταναλώσει τρόφιμα ανθυγιεινά με πολλές θερμίδες.

Επομένως:

Οι γονείς θα ήταν καλό να μάθουν στο παιδί τους να καταναλώνει :

  • Φρούτα, χυμούς και λαχανικά έτσι ώστε να παίρνουν τις απαραίτητες βιταμίνες.
  • Όσπρια για ιχνοστοιχεία
  • Κρέας για σίδηρο
  • Ψάρι για ω-3, απαραίτητο για τη συγκέντρωση.
  • Και τέλος νερό!!!

Όπως επίσης να του μάθουν να αποφεύγει:

  • Πατατάκια, γαριδάκια κ.α.
  • Αναψυκτικά
  • Γλυκά
  • Καραμέλες
  • Μπισκότα

τροφές πλούσιες σε λιπαρά και χωρίς θρεπτική αξία

Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά είναι στο σχολείο και δεν είναι εκεί οι γονείς;

Η μαμά και ο μπαμπάς θα πρέπει να έχουν προνοήσει και να έχουν ετοιμάσει ένα υγιεινό γεύμα για τα παιδιά τους όσο αυτά θα είναι στο σχολείο, έτσι ώστε να αποφύγουν τα φαγητά του κυλικείου που μπορεί να είναι νόστιμα αλλά είναι και λιπαρά.

Έξυπνα γεύματα λοιπόν:

  1. Σάντουιτς με : μπιφτέκι ή κοτόπουλο ή τόνο, ντομάτα, μαρούλι και ένα φρούτο ή χυμό
  2. Τοστ με : γαλοπούλα, τυρί, ντομάτα, μαρούλι και ένα φρούτο ή χυμό
  3. Τοστ με : τυρί
  4. Γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά (του εμπορίου) και ένα φρούτο
  5. Ένα αβγό, ψωμί (1-2 φέτες), μια φέτα τυρί και ένα φρούτο
  6. Ένα κομμάτι σπιτικό κέικ με φρούτα, αντί κρουασάν ή σοκολάτα.
  7. Πίτα αραβική με : τυρί και γαλαπούλα

Πριν από τα γεύματα αυτά θα πρέπει να έχει προηγηθεί το πρωινό το οποίο θα περιέχει και ένα ποτήρι γάλα .

Όταν το παιδί είναι σε μια ηλικία που μπορεί να αντιληφθεί τι είναι καλό και τι όχι δώστε του το ελεύθερο να επιλέγει μόνο του με την βοήθεια σας πάντα το τι θα φάει στο σχολείο, είτε αγοράζοντάς το από το κυλικείο, είτε ετοιμάζοντας το μαζί σας από το σπίτι. Μην παραμελείτε το να διδάσκετε καθημερινά, το τι πρέπει να τρώει και μην έχετε το φαγητό σαν μέσο επιβράβευσης. Αν το παιδί σας έχει περισσότερα κιλά από τα παιδιά της ίδιας ηλικίας, μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθειά μας. Να ξέρετε πως θα σας ευγνωμονεί αργότερα !!!

Καλή σχολική χρόνια με υγεία !