Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να χάσουμε εκείνα τα παραπάνω κιλά που μας ταλαιπωρούν ενώ κάνουμε προσπάθεια; Ποιος είναι ο λόγος που ξεκινάμε και σταματάμε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους συνέχεια; Τι είναι αυτό που μας κάνει να μην μπορούμε να πειθαρχήσουμε σε απλές οδηγίες που γνωρίζουμε ότι θα μας φέρουν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: το μυαλό μας. Ναι, ακριβώς. Το μυαλό μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αυτός που μετατρέπει όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από το περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό) σε εντολές. Είναι, πλέον, αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι τα συναισθήματά μας έχουν προκληθεί από μια σειρά σκέψεων (και το αντίστροφο), με αποτέλεσμα να οδηγούν σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Μερικοί επιστήμονες Διαιτολόγοι ασχολούμαστε, τα τελευταία χρόνια, με τη Αλλαγή της Συμπεριφοράς (Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία- Cognitive Behavioral Therapy, CBT), συγκεκριμένα απέναντι στο φαγητό. Ασχολούμαστε, δηλαδή, με το «Συναισθηματικό Φαγητό». Ενημερώνουμε τους πελάτες μας για το τι τους συμβαίνει και δίνουμε κάποιες οδηγίες για την αποφυγή παρεκτροπών και των πειρασμών που αντιμετωπίζουν. Είναι, όμως, αυτό αρκετό;

Η εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι. Μας λείπει κάτι, ένα συστατικό που θα κάνει αυτή την αλλαγή μόνιμη. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι που θέλουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την αλλαγή συμπεριφοράς; Μια αλλαγή που να είναι μόνιμη, ανεξάρτητα της ολοκλήρωσης των συνεδριών με τον πελάτη μας.

Το Diet Coaching εστιάζει στην εκπαίδευση του μυαλού μας, ώστε να κάνουμε την αλλαγή μόνιμη. Βάζουμε στόχους , οι οποίοι προέρχονται από τον ίδιο τον coachee. Όταν ο στόχος είναι του πελάτη μας, τότε εκείνος είναι πιο πειθαρχημένος. Όταν ο στόχος είναι δικός του, τότε αντιλαμβάνεται ότι είναι μια δική του ανάγκη και όχι μια ανάγκη της κοινωνίας ή του περιβάλλοντος. Ως diet coach δεν παρεμβαίνω στο πλάνο που θέτει ο ίδιος, αλλά κατευθύνω κατάλληλα το Διατροφικό Πρόγραμμα με βάση την προσωπικότητα, τις αξίες του, τον στόχο του και την καθημερινότητά του.

To coaching αναπτύσσει εκ των έσω και ανασύρει δεξιότητες κοιμισμένες πολλές φορές που διαθέτει ο καθένας από εμάς, οι οποίες για κάποιο λόγο νομίζουμε ότι έχουν πάψει να υπάρχουν. Κινητοποιεί και εμπνέει με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, με συγκεκριμένη μεθοδολογία απόλυτα ασφαλή και για τον coach και κυρίως για τον coachee.

Μέσα από την διαδικασία της στοχοθεσίας , ο πελάτης μεταφέρει σταδιακά το κέντρο ελέγχου από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες – όπως η μοίρα ή οι άλλοι άνθρωποι – στον ίδιο του τον εαυτό.

Νομίζω ότι είναι μοναδική ευκαιρία η συνεδρία του coaching για μια συζήτηση χωρίς αυθεντίες και παρωχημένες λύσεις που θα τις έβρισκε ο καθένας σε κάποιο εγχειρίδιο θετικής σκέψης. Το coaching κινητοποιεί και εμπνέει με έναν τρόπο μοναδικό υποστηρικτικό και αυτό ακριβώς είναι η καρδιά του. Βρίσκει τι εμπνέει τον καθένα και παρέχει τον τρόπο να το κάνει πραγματικότητα. Δεν υπόσχεται ακραίες αλλαγές δεν υπόσχεται ροζ σύννεφα, κάνει πράξη αυτά που έχουν συμφωνηθεί από την αρχή, αυτά που θέλει ο άλλος να αλλάξει όχι μόνο πρακτικά, αλλά και βαθιά συναισθηματικά.

Υλοποιεί όνειρα που νομίζαμε ότι ήταν πολύ δύσκολα να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα και που πολλές φορές οι άλλοι μας σαμποτάρουν για δικό τους συμφέρον.

Τους άλλους τους αφήνει εντελώς απέξω γι αυτό και από τις βασικές αρχές του coaching είναι ο στόχος να είναι αποκλειστικά δικός μας. Απόλυτα ξεκάθαρος, απόλυτα γυμνός από ξένες πεποιθήσεις, απόλυτα στραμμένος προς την δική μας ευτυχία.

Το coaching είναι μια δύναμη πάνω στην πόρτα της καινούργιας πραγματικότητας που εμείς δημιουργήσαμε αποκλειστικά για μας με αγάπη από μας!!!

Αν είστε έτοιμοι για την αλλαγή, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!