Τι είναι ο έρωτας ???
Ο έρωτας λοιπόν είναι ένα coctail χημικών ουσιών που εκκρίνει ο εγκέφαλος, που με τη σειρά τους ενεργοποιούν μια σειρά ορμονών που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση, όπως επίσης και για την υγεία μας.
Ορμόνες του έρωτα

  1. Σεροτονίνη : χημική ουσία που συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας, ενώ έχει και άλλες δράσεις, όπως η ρύθμιση της πρόσληψης τροφής, θερμοκρασίας κ.α. Χαμηλή σεροτονίνη προκαλεί αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων άρα αύξηση βάρους.
  2. Ντοπαμίνη : ανεβάζει τη διάθεση, ενώ σχετίζεται με την ευχαρίστηση, τη σεξουαλική συμπεριφορά, τις λειτουργίες της αναπαραγωγής και τον έλεγχο των ορμονικών εκκρίσεων του εγκεφάλου.
  3. Οξυτοκίνες και βαζοπρεσίνες : είναι γνωστές ως ‘ορμόνες της αγάπης’, αφού σχετίζονται με το συναίσθημα οικειότητας και τρυφερότητας που νιώθει ένα ερωτευμένο ζευγάρι και απελευθερώνονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ ή αμέσως μετά.
  4. Ενδορφίνες : πρόκειται για φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου, που επιδρούν στον οργανισμό όπως και η μορφίνη. Δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας και καλής διάθεσης, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλουν τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αντίληψη του πόνου και την επιθετικότητα.
  5. Αδρεναλίνη : αυξάνει την καρδιακή δραστηριότητα και το ρυθμό της αναπνοής, βελτιώνει τη μυϊκή δράση και ανεβάζει τη διάθεση.
    Έχει παρατηρηθεί πως η απουσία του έρωτα από τη ζωή μας, μας οδηγεί σε έλλειψη γενικότερου ενδιαφέροντος για την εμφάνισή μας αλλά και τη ζωή μας. Μας οδηγεί σε κοινωνικές και οικογενειακές συναθροίσεις , με μοναδικό ενδιαφέρον το φαγητό ή σε περιορισμό κατ΄ οίκον με TV, υπολογιστές και υπερκατανάλωση τροφής.
    Ερωτευτείτε λοιπόν άμεσα κάποιον ή κάποια και κυρίως τον εαυτό σας !!!