Τηγανητές πατάτες: Οι ΘΕΕΣ!  ΄Εχει κανείς αντίρρηση; Να την πει εδώ και τώρα! Παλιότερα μάλιστα έλεγαν, ότι η ηλικία του ανθρώπου μετριέται από το πόσο του αρέσουν οι τηγανητές πατάτες. Αν δεν σου αρέσουν …γέρασες! Στα αστεία φυσικά όλα αυτά, με την μόνη αλήθεια να παραμένει, ότι οι χρυσαφιές πατάτες, που μόλις βγήκαν από το καυτό λάδι είναι μοναδική απόλαυση!

Στη σύγχρονη εποχή όμως, που έχει βαλθεί να μας καταρρίψει πατρογονικές αξίες –θα ξεχάσουμε εμείς ως Έλληνες την δυσπιστία και τις απαγορεύσεις των Ευρωπαίων για το κοκορετσάκι μας; – οι τηγανητές πατάτες μόλις μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο, βγήκαν προβληματικές. Όχι αυτές καθ΄αυτές φυσικά, αλλά ο τρόπος του μαγειρέματος.

Κι ο λόγος είναι, ότι μία καρκινογόνος ουσία, το ακρυλαμίδιο εμφανίζεται, όχι μόνον στις πατάτες αλλά και σε άλλα τρόφιμα ή και ροφήματα, που ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες.  Και τα πράγματα μάλιστα είναι τόσο σοβαρά –επηρεάζουν  περισσότερο τις νεαρές ηλικίες- ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε κανονισμό που είναι ήδη σε ισχύ από τον Απρίλιο, με οδηγίες αντιμετώπισης του επικίνδυνου φαινομένου.

Οι οδηγίες

Να σας πούμε λοιπόν τα εξής όσον αφορά τις οδηγίες για τις πατατούλες (γιατί επηρεάζονται κι άλλα τρόφιμα όπως είπαμε: το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, ο καφές κ.ά.).

-Καλό είναι να χρησιμοποιούνται πατάτες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. (Στην Ελλάδα όμως, ποιες είναι αυτές;)

-Η αποθήκευσή τους να γίνεται σε θερμοκρασίες 6 °C.
  -Οι πατάτες πρέπει να πλένονται και να παραμένουν σε κρύο νερό για 30 λεπτά ως και δύο ώρες, πριν μαγειρευτούν. Μπορεί όμως και να ζεματιστούν παραμένοντας το ζεστό νερό για μερικά λεπτά. Εννοείται, ότι και στη δύο περιπτώσεις ξεπλένονται πολύ καλά στη συνέχεια.

-Να χρησιμοποιούνται λάδια, που επιτρέπουν το τηγάνισμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

– Η θερμοκρασία τηγανίσματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 175 °C

Αυτά βέβαια μπορείτε άνετα να τα ελέγξετε στο σπίτι σας, αλλά έξω τι γίνεται; Ο ευρωπαϊκός κανονισμός υποτίθεται, ότι πρέπει να εφαρμόζεται από όλους εστιατόρια, ταβέρνες, αρτοποιεία κλπ_ αλλά ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει γι΄αυτό;

Η συνταγή μας

Πάντως για …παρηγοριά εμείς να προτείνουμε την πλησιέστερη συνταγή προς τις τηγανητές πατάτες, που είναι και λιγότερο παχυντική:

*Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε κομμάτια, κατά προτίμηση σε μπουκίτσες ή στο κλασικό μακρόστενο σχήμα και τις βράζετε σε λίγο νερό, που ήδη κοχλάζει σε μικρό κατσαρόλι, όπου έχετε προσθέσει το ανάλογο αλάτι. (Όπως σαν να βράζατε, ας πούμε μπρόκολο).

*Μόλις είναι έτοιμες παρά κάτι (βράζουν πολύ γρήγορα) τις σουρώνετε προσεκτικά  και περιμένετε λίγο να κρυώσουν. Ανάβεται το φούρνο στο γκριλ και στη σωστή θερμοκρασία όπως είπαμε. Τις απλώνετε σε ένα πυρέξ και τια ανακατεύετε με ελάχιστο λάδι. Στην συνέχεια προσθέτετε …ό,τι θέλετε! Από …τίποτα έως ρίγανη, δεντρολίβανο, λεμόνι, πάπρικα, κάρυ, μουστάρδα κλπ. κλπ.

Δοκιμάστε τις!