Από τότε που η Αφροδίτη βγήκε μέσα από ένα όστρακο οι άνθρωποι θεωρούσαν, ότι τα στρείδια δεν μπορεί παρά να είναι το απόλυτο αφροδισιακό! Κι η Κλεοπάτρα, όταν προσέφερε στον Αντώνιο κρασί με πέταλα λουλουδιών, κάτι πρέπει να ήξερε… Το ίδιο ίσως κι ο Άγιος Ιερώνυμος, ο οποίος έχοντας παρατηρήσει, ότι τα φασόλια ασκούσαν διεγερτική σεξουαλική δράση, τα απαγόρευε στο ποίμνιό του.

 

Κάπου μεταξύ μύθου και πραγματικότητας όλα αυτά αλλά η αλήθεια είναι, ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην τόνωση της σεξουαλικότητας όσο ασφαλώς και στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Διότι δεν είναι αρκετή μόνον η επιθυμία ώστε να έχει κανείς αποτελέσματα… Ούτε η χρήση βοηθητικών φαρμάκων, η λήψη ορμονών και η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι οι μόνες λύσεις αν ένα ζευγάρι θέλει να αποκτήσει παιδί. Προτού καταφύγει κανείς σ΄αυτές  – αλλά και παράλληλα βεβαίως – απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή! Για την ακρίβεια επιβάλλεται η στοχευμένη διατροφή.  Γιατί είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πλέον, ότι η κατάλληλη διατροφή για άντρες και γυναίκες μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενδυνάμωση του σπέρματος και την βελτίωση της ωορρηξίας! Και εν τέλει μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει!

 

Εκτός λοιπόν από τα παλιά γιατροσόφια των γιαγιάδων και τις …αρχαίες παραδόσεις, που πρέπει να πούμε, ότι κάποιες έχουν δόση αλήθειας, η υιοθέτηση συγκεκριμένων κανόνων διατροφής, που έχουν προκύψει από μεγάλεςεπιστημονικές έρευνες μπορεί να οδηγήσει στο ποθούμενο αποτέλεσμα. Ποια όμως είναι η διατροφή του …πελαργού;

 

Άντρες και γυναίκες ωστόσο δεν έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Ορισμένες πάντως διατροφικές αρχές ισχύουν και για τα δύο φύλα και αρχίζουμε από αυτές:

 

   Βασικές αρχές

 

*Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα,  που βρίσκονται στοσολομό, τη σαρδέλα, τον κολιό, τον τόνο, το σκουμπρί. Συνεισφέρουν σε ένα δυνατό αναπαραγωγικό γυναικείο σύστημα αλλά και στην υγεία του σπέρματος.

Επίσης οστρακοειδή. Γιατί η βιταμίνη Β12, η οποία βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά στα οστρακοειδή είναι πολύ πιθανό να βοηθά στην ενδυνάμωση του ενδομητρίου, μειώνοντας τον κίνδυνο αποβολής.  Ενώ ο ψευδάργυρος βοηθάει στην καλή ποιότητα σπέρματος και στην ανδρική γονιμότητα.

 

* Προτιμήστε κοτόπουλο και γαλοπούλα.

 

* Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά, αυτά δηλαδή που περιέχονται σε ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας και στις επεξεργασμένες και τις τηγανητές τροφές π.χ. πατατάκια, γαριδάκια, ντόνατς κ.λπ.

 

*Καταναλώστε λαχανικά πράσινα, όπως σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο κ.λπ. που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ,  το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Επίσης λαχανικά, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως αυτά με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα: καρότα, κολοκύθες, κόκκινη πιπεριά.  

 

*Προτιμήστε εσπεριδοειδή λόγω της βιταμίνης D που περιέχουν και που βελτιώνει τόσο την ποσότητα και την κινητικότητα του σπέρματος, όσο και την ισορροπία των ορμονών στις γυναίκες.

Επίσης μπανάνες , οι οποίες λόγω της βιταμίνης Β6 που περιέχουν, βοηθούν στη σύλληψη ρυθμίζοντας τις ορμόνες.

 

* Καταναλώστε ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια και αμύγδαλα, αλλά και λιναρόσπορο και ηλιόσπορο (όλα ανάλατα και άψητα), γιατί περιέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο, τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά και βιταμίνη Ε.

 

* Επιλέξτε, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και μαύρο ρύζι

 

 *Αποφεύγετε τα αναψυκτικά, τη ζάχαρη και τα γλυκά αλλά και το αλκοόλ!

 

  Για τη γυναίκα

*Καταναλώνετε πλήρες γάλα γιατί βοηθάει τη γυναικεία γονιμότητα, μειώνοντας τα προβλήματα ωορρηξίας, σε αντίθεση με τα άπαχα ή ημίπαχα γαλακτοκομικά.

 

*Αυγά, γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων και η βιταμίνη D, η οποία επιδρά θετικά και σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

 

*Περιορίστε  την κατανάλωση κόκκινου κράτος, γιατί έχει βρεθεί ότι προκαλεί προβλήματα σύλληψης αλλά μη το καταργήσετε! Γιατί ο σίδηρος που περιέχει, κάνει τη γυναίκα πιο γόνιμη.

 

 *Προτιμάτε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γιατί περιέχουν το απαραίτητο φυλλικό οξύπου χρειάζεται ο γυναικείος οργανισμός ενώ ειδικά τα σπαράγγια βοηθούν σε πιθανές διαταραχές της ωορρηξίας.

 

*Προτιμήστε όσπρια και δημητριακά, που βοηθούν στη γονιμότητα..

 

*Αποφύγετε υδατανθρακούχες τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και λευκό ψωμί, γιατί σχετίζονται με προβλήματα ωορρηξίας και γονιμότητας.

 

 

  Για τον άντρα

 

*Καταναλώστε άφοβα ελαιόλαδο, γιατί είναι πηγή των ευεργετικών μονοακόρεστων λιπαρών οξέων ενώ περιέχει και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Εη οποία συμβάλλει στην αύξηση του όγκου και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

* Προτιμήστε τις ντομάτες! Αλλά και προϊόντα της όπως η σάλτσα. Γιατί λόγω του λυκοπένιου που περιέχουν,  ενισχύουν την κινητικότητα και την ποσότητα του σπέρματος και αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία συντελεί στη γονιμοποίηση.

* Αλλά και τα καρότα! Είναι πλούσια σε καροτενοειδή, ουσίες οι οποίες βοηθούν τα σπερματοζωάρια να κινηθούν προς το ωάριο!

*Επιλέξτε επίσης τον αρακά, ο οποίος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο  έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ποσότητα, τη λειτουργία και την ποιότητά του σπέρματος.

* Καταναλώστε ξηρούς καρπούς και ειδικά καρύδια που αποδείχθηκε  (πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιο του Delaware των Η.Π.Α.) ότι βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος, γιατί μειώνουν τη λιπιδική υπεροξείδωση, μια διαδικασία που βλάπτει τα κύτταρα του ανδρικού σπέρματος. Περίπου 30 γραμμάρια καρύδια περιέχουν 13 γραμμάρια πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τα οποία είναι φτιαγμένες οι μεμβράνες των κυττάρων του σπέρματος!

*Επιλέγετε εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος. Αλλά καιανανά, που είναι η καλύτερη φυσική πηγή μαγγανίου, το οποίο ενεργοποιεί τα ένζυμα που προκαλούν την παραγωγή μιας σειράς από ορμόνες του αναπαραγωγικού συστήματος

* Μη φοβάστε τις καυτερές πιπεριές. Γιατί αυξάνουν την ροή του αίματος στο σώμα, εξασφαλίζοντας την καλή αιμάτωση του γενετικού συστήματος.