Στο κόκκινο ο υδράργυρος και πάλι! Διότι έτσι είναι το ελληνικό καλοκαίρι. ΄Εχει τα μελτέμια του αλλά χτυπάει και τα 40άρια του. Κι ο οργανισμός μας φυσικά υποφέρει… Γιατί το ανθρώπινο σώμα δεν αντέχει θερμοκρασία άνω των 42 βαθμών. Πέραν αυτών …κατάσταση εκτός ελέγχου… Βάλτε λοιπόν τα καπέλα σας και τα λευκά σας ρούχα για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη, όταν κυκλοφορείτε στην πόλη ή ακόμη περισσότερο στην παραλία, όμως το πραγματικό μυστικό είναι ένα: Η διατροφή μας! Γιατί η διατροφή συνιστά τον καλύτερο τρόπο να ελέγξουμε την θερμοκρασία του σώματός μας και να την κρατήσουμε σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα.
Τα μυστικά είναι λίγα και εύκολα! Η αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να γίνει -επιβάλλεται για την ακρίβεια- από όλους και με τον καλύτερο τρόπο!
Το νερό και τα υγρά, τα φρούτα και τα λαχανικά, η χρήση μετρημένης ποσότητας αλατιού, τα μικρά και συχνά γεύματα είναι η βάση. Και ιδού αναλυτικότερα:

 

Νερό. Αυξάνουμε την κατανάλωση νερού …κατακόρυφα! Γιατί όσο ανεβαίνει το θερμότερο και αυξάνει η θερμοκρασία του σώματος, τόσο ο οργανισμός μας δαπανά νερό υπό τη μορφή ιδρώτα ώστε να επανέλθει σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση. ΄Ετσι όμως αφυδατώνεται! Κυρίως μάλιστα κινδυνεύουν τα παιδιά και οι αθλούμενοι που έχουν μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα, οι ηλικιωμένοι εξ αιτίας των χαμηλών αποθεμάτων σε νερό, αλλά και τα παχύσαρκα άτομα λόγω της αυξημένης έκκρισης ιδρώτα.

Συμβουλή: Μην πίνετε πολύ παγωμένο νερό. Δεν βοηθάει στην πτώση της θερμοκρασίας του σώματος και δεν διευκολύνει στην κατανάλωση αυξημένης ποσότητας.

 

Υγρά. Το καλύτερό μας! Αρκεί να είναι φυσικοί χυμοί, τσάι, ακόμη και καφές (σε μικρότερες ποσότητες).
Και το ιδιαίτερο: Κρύες σούπες λαχανικών!

 

Φρούτα και λαχανικά. Το ιδανικό για το καλοκαίρι! Γιατί βεβαίως είναι πλούσια σε νερό (από 70% έως 85%) και επιπλέον περιέχουν όλα τα στοιχεία, που απαιτούνται για την ενυδάτωση του οργανισμού αλλά και για την τόνωσή του. Ειδικά μάλιστα κάλιο, έναν πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη, που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης χάνεται από το σώμα μας.
Επιλέγουμε από τα φρούτα: Πεπόνι, καρπούζι, ροδάκινα, γιαρμάδες, βερίκοκα, κεράσια, σταφύλια (αν και με μέτρο βέβαια λόγω της ζάχαρης…)
Επιλέγουμε από τα λαχανικά: Αγγούρι, ντομάτα, πιπεριές, φασολάκια, κολοκυθάκια, αγκινάρες, μπάμιες, μελιτζάνες, χορταράκια!

 

Αλάτι. Υποχρεωτικό για το καλοκαίρι, αν και πάντα με προσοχή Η αύξηση της πίεσης, την οποία προκαλεί, οδηγεί στην πρόσληψη υγρών ενώ αναπληρώνει το νάτριο του οργανισμού που αποβάλλεται με τον ιδρώτα. (Βεβαίως αυτό δεν ισχύει αν υπάρχουν προβλήματα υγείας και έχει αποκλεισθεί από το διαιτολόγιό μας).

 

Γεύματα. Μικρά, ελαφρά και συχνά! Τα πλούσια σε λιπαρά και γενικά βαριά γεύματα θα αυξήσουν οπωσδήποτε τη θερμοκρασία του σώματος και σε συνδυασμό με τη ζέστη θα σας προκαλέσουν δυσφορία.

 

Προσοχή:

 

Αποφεύγουμε το αλκοόλ! Σε όποια μορφή! Ακόμη και την μπύρα! Γιατί το οινόπνευμα έστω κι αν είναι σε χαμηλή περιεκτικότητα αυξάνει, αντί να μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος! Επιπλέον αφυδατώνει το οργανισμό λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλεί.

Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά! Διότι ως υπερτονικά διαλύματα που είναι, προκαλούν αφυδάτωση παρά την φαινομενική αίσθηση που αφήνουν ότι μας έχουν ξεδιψάσει. Επιπλέον περιέχουν πολύ ζάχαρη και άρα πολλές θερμίδες χωρίς αντίστοιχα καμία θρεπτική αξία.

Μακριά από πλούσια γεύματα, λιπαρά φαγητά, fast-food και πικάντικες σάλτσες. Ο,τι χειρότερο για μέρες με καύσωνα!

Εννοείται πως:
Οι οδηγίες, που ανακοινώνονται από την πολιτεία σε περιόδους καύσωνα πρέπει να τηρούνται από όλους!