Τελευταίος μήνας του χρόνου. Τι και αν προσπαθήσαμε να χάσουμε τα περιττά κιλά τους προηγούμενους 11 μήνες και δεν τα καταφέραμε; Να ξεκινήσουμε δίαιτα τώρα τον Δεκέμβρη. Μπα δεν νομίζω……Τώρα;;; Στις γιορτές;; δεν είναι η καλύτερη περίοδος.
Ήρθαν λοιπόν οι μέρες που θα λέμε δίαιτα από του <<χρόνου >> και όχι από Δευτέρα…Ωραίο ακούγεται….. Και ναι η αλήθεια είναι πως και τα Χριστούγεννα παχαίνουμε και ναι πάλι αποθηκεύουμε λίπος και πάλι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες εξαιτίας αυτού.
Αλλά και να σας μιλήσω για δίαιτα ή και ακόμα για διατροφή είμαι σίγουρη πως θα φάτε το κάτι παραπάνω και θα το έχετε και τύψεις. Η χειρότερη λοιπόν λύση είναι η αφαγία καθώς θα σας οδηγήσει να πέσετε με τα μούτρα στα βραδινά – εορταστικά γεύματα Επομένως ας αφήσουμε για μια φορά τις συμβουλές και ας μάθουμε τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν τα Χριστουγεννιάτικα φαγητά!!!!

Ρόδι
Σύμβολο καλοτυχίας και γονιμότητα. Καρπός με μεγάλη θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσιος σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Προστατεύει των οργανισμό από καρδιοπάθειες, καρκίνο, γήρανση του δέρματος και άλλα. Μήπως τελικά να μην το σπάμε μπροστά από την πόρτα και να το τρώμε?
Κανέλλα
Στα γλυκά, στο φαγητό , στα φρούτα , στο γιαούρτι. Ταιριάζει παντού. Πλούσιο άρωμα αλλά και ευεργετικές ιδιότητες. Ο καλύτερος φίλος για την αντιμετώπιση του διαβήτη, του κρυολογήματος και της γρίπης. Ιδανική για την δυσπεψία αλλά και την καλύτερη λειτουργία των νεφρών. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, σελήνιο αλλά και μαγγάνιο.
Πορτοκάλι
Πλούσιο σε Βιταμίνη C (λόγω της δράσης της στην καταστροφή βακτηρίων και ιών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού από κρυολογήματα) , Βιταμίνη K (συμβάλει στην πήξη του αίματος σε περίπτωση αιμορραγίας) και Φυτικές Ίνες ( βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν το παχύ έντερο από τον καρκίνο)

Γουρουνάκι
Πρώτη θέση στο τραπέζι μας, αλλά και στην καρδία μας… Μας προσφέρει πρωτείνες, βιταμίνες που προστατεύουν τα οστά και τα δόντια, εξαλείφουν το αίσθημα κόπωσης, την αδυναμία συγκέντρωσης και βοηθούν την μνήμη και είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τέλος έχει και λίπος το οποίο για να το απενοχοποιήσουμε θα πούμε πως είναι πολύ σημαντική πηγή ενέργειας και λιποδιαλυτών βιταμινών.
Κρασί
<<Οίνος ευφραίνει καρδίαν >> όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα όπως είναι σήμερα γνωστό. Το κόκκινο κρασί αυξάνει την HDL εξαιτίας των πολυφαινολών που περιέχει. Μην φοβάστε να βάλετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.
Γαλοπούλα
Η αλήθεια είναι πως η γαλοπούλα είναι μια από τις πιο υγιεινές, επιλογές τουλάχιστον σε ότι αφορά την ομάδα κρέατος, αφού έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, και φυσικά λιγότερες θερμίδες.
Κουκουνάρι
Σύμβολο καλοτυχίας… Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος, σε πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.

Σταφίδες
Έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι. Και έτσι θα έπρεπε να είναι αφού οι σταφίδες έχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης, μέταλλα τα οποία συμβάλλουν και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αλλά και ιχνοστοιχεία που προστατεύουν από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρυθμίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και συμβάλλουν και στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη τερηδόνας, ουλίτιδας και οδοντικής πλάκας.

 
Μην διστάσετε να δοκιμάσετε τα φαγητά και τα γλυκίσματα που παρασκευάζονται αυτές τις μέρες, αλλά μην φτάσετε στο άλλο άκρο, την υπερφαγία.
Παρ ’όλα, αυτά οποίος θελήσει να ξεκινήσει διατροφή ακόμα και τώρα, και να χάσει τα παραπανίσια κιλά χωρίς να στερηθεί τα εορταστικά γεύματα ..εδώ είμαστε!!!

Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος.