Κάποτε με δέκα κόκκους από αυτόν τον καρπό οι Αζτέκοι αγόραζαν ένα κουνέλι! Και με εκατό έναν …σκλάβο! Για τους κόκκους του κακάο λέμε, που χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα. Τόσο πολύτιμοι ήταν. Και χωρίς τότε ακόμη να ξέρουν οι άνθρωποι πόσο πολύτιμη ήταν για την υγεία τους η σοκολάτα.

Περί αυτής ο λόγος! Της μοναδικής, αναντικατάστατης, υπέροχης σοκολάτας. Με την πλούσια γεύση, που μας γεμίζει ενέργεια και αισιοδοξία, φουντώνει το πάθος και την αγάπη για τη ζωή! Αλλά που κι αυτή μας αγαπάει. Και κυρίως αγαπάει την καρδιά μας! Γιατί η συχνή χρήση της κάνει καλό στην καρδιά! Αποδεδειγμένα και βάσει πολυετών ερευνών σε διάφορες χώρες, όπου εκτός των άλλων καταδείχτηκε ότι η σοκολάτα έχει και καρδιαγγειακά οφέλη! Σημειώστε βέβαια, ότι μιλάμε πάντα για την μαύρη σοκολάτα.

Πώς γίνεται αυτό;

Μελέτες του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως όση  περισσότερη σοκολάτα τρώει κάποιος, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να υποστεί κολπική μαρμαρυγή. Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και πρόωρου θανάτου.

Μία ακόμη έρευνα, σουηδική αυτή τη φορά, που διήρκεσε εννιά χρόνια σε περισσότερες από 31.000 γυναίκες έδειξε, ότι όσες έτρωγαν μία ή δύο μερίδες μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά το ένα τρίτο! Και μια άλλη μεγάλη, επίσης μακροχρόνια μελέτη διαπίστωσε, ότι περίπου ένα τετράγωνο μαύρης σοκολάτας την ημέρα μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 39 τοις εκατό!

Τι ακόμη προσφέρει η σοκολάτα;

Απώλεια βάρους. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διαπίστωσε, ότι η μαύρη σοκολάτα προσφέρει μεγαλύτερη  αίσθηση κορεσμού, σε αντίθεση με τις ανοιχτόχρωμες, μειώνοντας έτσι την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών, αλμυρών και λιπαρών τροφίμων.

– Καλή μνήμη. Δύο φλιτζάνια ζεστής σοκολάτας την ημέρα βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρείται υγιής, συντελώντας στην καλή ροή του αίματος. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μνήμης.

-Ενίσχυση της δύναμης του εγκεφάλου. Μια μαύρη μπάρα σοκολάτας  καταπολεμά το στρες, βελτιώνοντας την εγρήγορση και την απόδοση του εγκεφάλου. Δηλαδή μας κάνει πιο ευφυείς!

-Μείωση της χοληστερόλης. Γιατί η σοκολάτα βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της επιπέδων χοληστερόλης

-Σοκολάτα και στην εγκυμοσύνη. Καταπολεμά το άγχος που ενδεχομένως υπάρχει στις γυναίκες που εγκυμονούν ενώ 30 μόλις γραμμάρια σοκολάτας ημερησίως μπορεί να ωφελήσουν σημαντικά και στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Όμως προσέξτε:

Όχι στην κατάχρηση!

Η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, σε κορεσμένα λιπαρά και φυσικά σε ζάχαρη. Η υπερβολική κατανάλωσή της λοιπόν μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και όχι μόνο. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει τόσο στη σοκολάτα γάλακτος όσο και στην μαύρη σοκολάτα. Μόνον που η δεύτερη –και γι΄ αυτό την προτιμούμε χωρίς συζήτηση- έχει και όλα τα πλεονεκτήματα που είπαμε πιο πάνω. Μέτρο λοιπόν, πάνω απ΄όλα!