Υλικά

  • Ρύζι καστανό (400 γρ)
  • Ζωμό λαχανικών (2 λίτρα)
  • Βούτυρο ανάλατο (60γρ)
  • Ελαιόλαδο (2 κουτ. σούπας)
  • Κρεμμύδια ψιλοκομμένα (2)
  • Σκόρδο ψιλοκομμένο (2 σκελίδες)
  • Σπαράγγια κομμένα σε ροδέλες (2 ματσάκια)
  • Κολοκύθια λεπτά κομμένα σε ροδέλες ( 200γρ)
  • Μέντα αποξηραμένη ( 2 κουτ. γλυκού)
  • Σκόνη κρεμμυδιού ( 2κουτ. γλυκού)
  • Παρμεζάνα τριμμένη (125γρ και extra για το σερβίρισμα)
  • Χυμός από ½ λεμόνι
  • Φύλλα μέντας και βασιλικού ( προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  • Μουσκεύω το ρύζι σε νερό από 2 μέχρι 24 ώρες
  • Βράζω το ρύζι σε υψηλή θερμοκρασία αρχικά και κατόπιν μειώνω και το αφήνω να σιγοβράσει
  • Ζεσταίνω το λάδι με το μισό βούτυρο. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να καραμελώσει το μείγμα.
  • Στραγγίζω το ρύζι, το προσθέτω στο μείγμα με τα κρεμμύδια και αυξάνω τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή. Μαγειρεύω για 5 λεπτά ή ώσπου το ρύζι γίνει ελαφρώς ημιδιάφανο.
  • Χαμηλώνω τη φωτιά ανακατεύω και το αφήνω να σιγοβράσει για 30 λεπτά ή ώσπου μαλακώσει το ρύζι
  • Ζεματίζω τα σπαράγγια και τα κολοκύθια, τα στραγγίζω και τα ψιλοκόβω
  • Στη συνέχεια αναμιγνύω  τα σπαράγγια ,τα κολοκύθια , τη παρμεζάνα , το χυμό λεμονιού  και το υπόλοιπο βούτυρο με το ρύζι.
  • Απομακρύνω το ρύζι από τη φωτιά και ανακατεύω για 3 λεπτά
  • Τέλος προσθέτω το μείγμα αποξηραμένης μέντας και της σκόνης κρεμμυδιού
  • Σερβίρω με extra παρμεζάνα και φρέσκια μέντα ή και βασιλικό