Κρυολόγημα; Ίωση; Ο χειμώνας δεν πέρασε ακόμη και δυστυχώς, ούτε οι δυσάρεστες συνέπειές του. Αν όμως τα αντιπυρετικά και τα διάφορα άλλα φάρμακα είναι απαραίτητα, η διατροφή παίζει κι εδώ σημαντικό ρόλο. Γιατί όλοι ξέρουμε, ότι οι σωστές τροφές  και σ΄αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι θαυματουργές.  Άλλωστε μην ξεχνάμε, τι έτρωγαν παλαιότερα οι άνθρωποι, όταν κρυολογούσαν. Αντί να τρέχουν κατ΄ ευθείαν στα φαρμακεία φρόντιζαν και τη διατροφή τους. Γιατί στόχος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, κάτι που μπορεί να επιτύχουμε και με φυσικό τρόπο.

Τι τρώμε λοιπόν;

  • Κατ΄αρχάς λοιπόν, αυτό που όλοι ξέρουμε: Βιταμίνη C! Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ και ακτινίδια, επίσης πράσινες και κόκκινες πιπεριές και βέβαια  σπανάκι, μπρόκολο και κουνουπίδι. ΄Ετσι κι αλλιώς πρέπει να υπάρχουν στο ψυγείο, αλλά επί κρυολογήματος επιβάλλεται να τα τρώμε κιόλας. Μετά πάθους!
  • Όλα τα τρόφιμα που έχουν σίδηρο: Φακές, φασόλια, αυγά, μοσχάρι (και το συκώτι του) και κοτόπουλο.
  • Τρώμε και βιταμίνη Ε ως σούπερ αντιοξειδωτική που  είναι. Δηλαδή ελαιόλαδο, αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσπορο.
  • Φυσικά βιταμίνη Α: Καρότα, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, γιαούρτι οπωσδήποτε και βέβαια κόκκινο κρέας.
  • Και βέβαια λιπαρά οξέα, τα γνωστά μας ω-3: Σαρδέλες, σκουμπρί, σολομό, πράσινα λαχανικά, σόγια και καρύδια.
  • Χρησιμοποιούμε κάρι, πάπρικα, κύμινο, κανέλα και πιπέρι καγιέν, γιατί περιέχουν σαλικυλικά, όπως η ασπιρίνη και βοηθούν να πέσει ο πυρετός. Το ίδιο και το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το τσάι και βέβαια η ντομάτα, οι πράσινες ελιές, τα ραδίκια και τα αντίδια.
  • Και το καλύτερο: Σοκολάτα! Ειδικά επί βήχα, αφού οι επιστήμονες αποφάνθηκαν, ότι λίγη σοκολάτα ανακουφίζει εξαιρετικά αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα του κρυολογήματος.

 

Κι αν έχω γαστρεντερίτιδα;

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν: Ρύζι σε μορφή λαπά με λεμόνι, ζυμαρικά, πατάτες, άπαχο κρέας, γιαούρτι, μήλα, μπανάνες (μακριά από τα άλλα φρούτα) και  φρυγανιές είναι τα μόνα επιτρεπτά. Πίνουμε όμως πολύ νερό και άλλα αφεψήματα για να μην αφυδατωθούμε.

Και… όλα θα περάσουν!