Διαπιστωμένο: Το χειμώνα παχαίνουμε! Γιατί κρυώνουμε και τρώμε κάτι παραπάνω; Γιατί τα χειμωνιάτικα φαγητά είναι πιο …θρεπτικά; Γιατί είμαστε κρυμμένοι κάτω από χοντρά ρούχα και ποιος θα παρατηρήσει τα ένα – δυο κιλάκια; Όλα αυτά ισχύουν, μόνο που τώρα έχουμε και νεώτερες πληροφορίες για το «φαινόμενο», που μας κάνει να τρέχουμε μόλις μπει η άνοιξη…
Η απάντηση λοιπόν φαίνεται πως βρίσκεται στον ήλιο. Συγκριμένα στην απουσία ήλιου κατά τους χειμερινούς μήνες, που είναι υπεύθυνη για την διόγκωση των λιποκυττάρων του οργανισμού μας. Το ακριβώς αντίθετο όμως, συμβαίνει το καλοκαίρι, όταν ο ήλιος συρρικνώνει τα λιποκύτταρα, δηλαδή καίμε περισσότερο λίπος.
Όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα έχουν προκύψει από την μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα (Καναδάς) που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports».
Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της έρευνας Πίτερ Λάιτ, καθηγητής Φαρμακολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου για τον Διαβήτη του Πανεπιστημίου Αλμπέρτα όλα έχουν να κάνουν με τα μήκη μπλε φωτός του ηλίου: Διεισδύουν στο δέρμα και φθάνουν στα λιποκύτταρα ακριβώς κάτω από αυτό, μειώνοντας σε μέγεθος τα σταγονίδια των λιπιδίων, που εκλύονται τελικώς από τα κύτταρα. ΄Ετσι τα κύτταρα του οργανισμού μας δεν αποθηκεύουν πολύ λίπος.
Με απλά λόγια η ελλιπής έκθεσή μας στο ήλιο το χειμώνα συντελεί στην αποθήκευση λίπους και φυσικά στην αύξηση του βάρους μας.
Η έρευνα είναι στην αρχή της και έχει πολλά ακόμη να μας πει, καθώς μπορεί να οδηγήσει και σε θεραπείες για την καταπολέμηση του διαβήτη, όμως εσείς θα θυμάστε ένα:
Μαζέψτε ήλιο το χειμώνα! Κάνει καλό!