Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μία σχετικά νέα νοσολογική οντότητα, η οποία στηρίζεται στην παρατήρηση ότι πολλοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως παχυσαρκία (κυρίως κοιλιακή), σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο.

Πρόκειται για ένα παζλ μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν αναπόφευκτα στην αθηρωμάτωση και την καρδιαγγειακή νόσο, ενώ συμβάλλουν στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη , συνδρόμου υπνικής άπνοιας , πολυκυστικών ωοθηκών κ.α

Το Μεταβολικό Σύνδρομο εμφανίζεται όταν γενετικώς επιρρεπή άτομα αποκτούν υπερβολικό βάρος, οπότε παράγοντες όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμένη έως ανύπαρκτη σωματική δραστηριότητα διαμορφώνουν ένα “ τοξικό” περιβάλλον που ραγδαία αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου .

Επειδή το σύνδρομο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις καθημερινές μας συνήθειες, υπάρχουν απλές πρακτικές συμβουλές προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης του. Η ελάττωση κατά 5%-7% του αρχικού βάρους σε παχύσαρκα άτομα είναι ικανή να αμβλύνει σημαντικά όλες τις παραμέτρους του Μεταβολικού Συνδρόμου

Ποια λοιπόν είναι τα μέτρα πρόληψης ;

  • Διατρεφόμαστε σωστά, αποφεύγουμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα καθώς και οτιδήποτε περιέχει πολλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.
  • Τρώμε σε τακτικές ώρες, θα πρέπει να καταναλώνουμε πρωινό, μεσημεριανό, βραδυνό και ενδιάμεσα σνακ και να μην παραλείπουμε γεύματα. Πίνουμε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως.
  • Ασκούμαστε συχνά, μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο άθλημα ή γυμναστική που μας ταιριάζει . Μια εναλλακτική είναι να περπατάμε τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά και να μη χρησιμοποιούμε ασανσέρ.
  • Τέλος προσπαθούμε να μειώσουμε ή καλύτερα να διακόψουμε το κάπνισμα

Αν αποφασίσουμε να να χάσουμε βάρος αυτό θα πρέπει να γίνει αργά και σταδιακά. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι εξαντλητικές δίαιτες προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα που όμως διαρκούν λίγο.