Τον τελευταίο καιρό, επικρατεί η άποψη ότι ένα ποτήρι νερό με μια φέτα λεμονιού μέσα σε αυτό, κάνει θαύματα αν το καταναλώνουμε καθημερινά. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι ο συνδυασμός αυτός είναι ικανός να διώξει με μιας, όλες τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό μας, ότι έχει τη μαγική ιδιότητα να μας αδυνατίζει, ακόμα και να μας θεραπεύει από ασθένειες πολύ σοβαρές. Ποια όμως είναι η αλήθεια;

Τοξίνες

Το λεμόνι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποβολή των βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό μας, μόνο στην περίπτωση που καταναλωνόταν σε τεράστιες ποσότητες καθημερινά. Αυτό, βέβαια, δεν είναι εφικτό οπότε η δράση του λεμονιού είναι πράγματι βοηθητική για τον οργανισμό μας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν κάνει θαύματα. Ο οργανισμός μας έχει από μόνος του την ικανότητα να αποβάλλει άχρηστες ουσίες από το σώμα μας και σε αυτό, άλλωστε, χρησιμεύει η λειτουργία των νεφρών, των πνευμόνων, του ήπατος και του δέρματος. Αντί, λοιπόν, να περιμένετε από ένα ποτήρι με νερό να διώξει από το σώμα σας όλες τις βλαβερές ουσίες, είναι προτιμότερο να περιορίσετε την έκθεσή του σε αυτές.

Το λεμόνι ισορροπεί το Ph

Άλλη μία άποψη που «κυκλοφορεί» εντόνως είναι ότι το λεμόνι είναι ικανό από μόνο του να εξασφαλίσει την ισορροπία του Ph στο αίμα μας. Το λεμόνι, πράγματι, αποτελεί μία όξινη τροφή που όταν μπει στο σώμα μας γίνεται αλκαλική και έτσι μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να συμβάλλει στην ισορροπία του Ph. Αυτή όμως η θετική συμβολή του είναι πολύ περιορισμένη, καθώς το Ph στο σώμα μας δε ρυθμίζεται από οποιαδήποτε τροφή αλλά κυρίως, από τα όργανα στο σώμα μας που “εργάζονται” αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό.

Το λεμόνι αδυνατίζει

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το λεμόνι λειτουργεί ως μαγικό φίλτρο που αυξάνει το μεταβολισμό και επομένως, μας αδυνατίζει! Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Τουλάχιστον, καμία επιστημονική έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει εξακριβώσει κάτι τέτοιο. Το νερό με λεμόνι συμβάλλει στην αύξηση του κορεσμού και στην ενυδάτωση, αλλά αυτό μπορείτε να το πετύχετε εξίσου με σκέτο νερό ή τσάι.

Εν κατακλείδι, εμείς συμφωνούμε ότι το λεμόνι έχει ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό σας αλλά σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί τη μαγική ουσία για τα πάντα!