Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Κάτω από το δέρμα υπάρχει ένα δίκτυο συνδετικού ιστού που κρατά το λίπος στη θέση του. Εάν αυτό το δίκτυο δεν είναι ισχυρό και οι ιστοί δεν είναι καλά συνδεμένοι μεταξύ τους (κάτι που συνήθως οφείλεται στα γονίδιά σου), το λίπος αρχίζει να διαπερνά αυτό το πλέγμα και να διογκώνεται δημιουργώντας ακανόνιστους κυματισμούς στην επιφάνεια.

 

Αυτό είναι το φαινόμενο που ονομάζεται κυτταρίτιδα.

Οι γυναίκες εμφανίζουν σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά το πρόβλημα της κυτταρίτιδας από τους άνδρες, δεδομένου ότι οι δεύτεροι έχουν εκ κατασκευής πυκνότερο συνδετικό ιστό και επιπλέον οι γυναίκες έχουν λεπτότερο δέρμα.

 

Συνυπολόγισε και το ζήτημα των γυναικείων ορμονών, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το μέγεθος των λιποκυττάρων και την αντοχή του συνδετικού ιστού του δέρματος.

 

Η καλή ψυχολογία και το βάρος είναι κύριοι ρυθμιστές

Το στρες από μόνο του δεν επιδρά άμεσα στην εμφάνιση κυτταρίτιδας, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την τριχόπτωση, τις ρυτίδες ή τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

 

Αλλά επειδή το άγχος συνοδεύεται από κακές πρακτικές καθημερινότητας(όπως η πολυφαγία, τα λιπαρά και η ζάχαρη, το κάπνισμα ή το αλκοόλ), η απώλεια βάρους μέσω υγιεινής διατροφής και συστηματικής άσκησης βοηθά πολύ στη μείωση της κυτταρίτιδας.

 

«Επειδή το μισό της εξίσωσης του προβλήματος “κυτταρίτιδα” έχει να κάνει με το λίπος, έχει αποδειχθεί ότι όσο αυτό μειώνεται από το σώμα, τόσο βελτιώνεται η εσωτερική δομή του δέρματος.

Όπως και σε κάθε περίπτωση αλλοιώσεων που υφίσταται το σώμα σου εξαιτίας του στρες κακής διατροφής, η αλλαγή διάθεσης και η επιμονή στην άσκηση αποτελούν μονόδρομο για ένα πρώτο βήμα κατά της κυτταρίτιδας».