Έχουμε βαρεθεί να ακούμε και να διαβάζουμε για προ- και κυρίως μετά-πασχαλινές δίαιτες, γεμάτoι ενοχές για τις διατροφικές «ασυδοσίες» της Κυριακής του Πάσχα.

 

Οι περισσότερες από αυτές ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο του τύπου:

πρωί φρυγανιά,

μεσημέρι γιαούρτι φάλαινας,

βράδυ όσο μάνγκο θες κλπ.!

Άσε που οι περισσότεροι έχουν γίνει και τρομερά δύσπιστοι με τις δίαιτες των “πρωινάδικων” τύπου Ατκινς κ.λπ., οι οποίες κρίνονται από μη αποδοτικές έως επικίνδυνες.

Ακολουθώντας μικρές διατροφικές συμβουλές δεν θα χρειαστεί να θέσετε τον οργανισμό σας σ’ αυτό τον “κίνδυνο” στην προσπάθεια σας να χάσετε τα κιλά των γιορτών.

Λίγες μέρες απομένουν για να μεταβούμε, από τα όσπρια, τα λαδερά, τις πατάτες και το «κοφτό» της νηστείας, στη μαγειρίτσα, στο αρνί, στο κοκορέτσι και στα αυγά της Λαμπρής. Δηλαδή, από μία περίοδο νηστείας, ετοιμαζόμαστε για λουκούλλεια γεύματα και πασχαλινά εδέσματα. Σίγουρα ακούγεται δελεαστικό, ας το σκεφτούμε όμως συνολικά!

Η μαγειρίτσα, κλασσική και σε παραλλαγές, είναι ένας από τους «βασικούς παίχτες» το βράδυ της Ανάστασης. Πρόκειται για μια μορφή σούπας , που πολύ σοφά οι παλιοί είχαν βάλει το βράδυ του Σαββάτου. Με τον τρόπο αυτό προετοίμαζαν το στομάχι τους έτσι ώστε να μπορέσει να δεχτεί πιο ομαλά τα «ξερά» και στεγνά κρέατα της επόμενης μέρας. Μαγειρεύοντας δηλαδή κρεατοσκευάσματα σε υγρή μορφή, στόχευαν στη δημιουργία του κατάλληλου γαστρικού υποστρώματος. Από την άλλη μεριά, όντας ένα φαγητό πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή της. Προτιμότερο θα ήταν να αποφευχθεί ο συνδυασμός της με αυγό γιατί η πέψη θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η σαλάτα με την οποία καλό θα ήταν να ξεκινήσετε το γεύμα σας.

Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρετε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα με δημητριακά ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορεί να σας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.

Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσετε ένα πιάτο με ΜΕΓΆΛΗ ποσότητα από τα παραδοσιακά φαγητά. Θυμηθείτε: μεγάλη κατανάλωση σαλάτας οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης παχυντικών εδεσμάτων.

Συνοδέψτε το γεύμα σας με κρασί –κόκκινο ή λευκό-, εφόσον οι φαινολικές ενώσεις που περιέχει προάγουν την υγεία μας. Σε κάθε περίπτωση το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.

Τέλος, το βραδινό μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ένα αυγό,γιαούρτι και φρούτα, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι σας.

«Μέτρο – ποικιλία – ισορροπία» και για το πασχαλινό τραπέζι λοιπόν, ώστε να διασκεδάσουμε χωρίς να βαρυστομαχιάσουμε!