Συνέπεια… Η πανδημία του παρόντος και του μέλλοντος με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, απόρροια του δυτικού τρόπου ζωής.

Η Ελλάδα για ακόμη μια φορά κατέχει τη πρωτιά σε όλη την Ευρώπη.

Ξεκινάει στη τρυφερή ηλικία των 7-8 χρονών για να συνεχιστεί στην εφηβεία και σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας, μαζί με τις συνέπειες τις παθολογικές αλλά και ψυχολογικές (κατάθλιψη, άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση).

Το οικογενειακό περιβάλλον (παππούδες – γονείς), το κοινωνικό περιβάλλον αλλά και το σχολείο  είναι πολλές φορές επιβαρυντικοί παράγοντες για την αύξησή της . Η επιβράβευση μέσω του έτοιμου λιπαρού φαγητού όπως και μέσω των snacks ( τσιπς, σοκολάτες, κρακερς), η έλλειψη ύπνου , ο χρόνος μπροστά από οθόνη ( τηλεόραση , υπολογιστής, tablet), η έλλειψη δραστηριότητας σωματικής, η παράλειψη πρωινού γεύματος ενισχύουν το πρόβλημα.

Οι συνηθέστερες παθήσεις στα παιδιά που μπορούν να αποδοθούν σε σημαντικό βαθμό στην παχυσαρκία, είναι η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, ο διαβήτης τύπου 2, η υπνική άπνοια και ορθοπαιδικά προβλήματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα;

Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας απαιτεί ιδιαίτερη υπομονή και κατανόηση

Η βασικότερες αρχές παραμένουν η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η αποφυγή της ζάχαρης και  η κατανάλωση  υγιεινού σπιτικού κυρίως φαγητού .

Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής έγκειται στην αλλαγή των συνηθειών και της συμπεριφοράς του παιδιού αλλά και κυρίως ολόκληρης της οικογένειας. Μόνο τότε η πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι πραγματικά αποτελεσματική και συνεχής.