Η παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και οδηγεί στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίασης πολλών σωματικών και ψυχικών παθήσεων
Ως παχυσαρκία ορίζεται η νόσος κατά την οποία υπάρχει αυξημένος αριθμός ή αύξηση μεγέθους των λιποκυττάρων. Το λιποκύτταρο είναι ένα μεταβολικό όργανο με έντονη δραστηριότητα και δεν είναι ένας αποθηκευτικός χώρος , ο οποίος δημιουργεί μόνο προβλήματα εμφάνισης.. Η συμπεριφορά του παχύσαρκου καθορίζεται από την δραστηριότητα του λιποκυτταρου.. Το λιποκύτταρο πεινάει και όχι ο παχύσαρκος. Το μεγάλο λιποκύταρο πεινάει συνεχώς άρα ο παχύσαρκος έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες τροφής.
Αίτια και αντιμετώπιση

Στόχος στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι να μικρύνει το μέγεθος των λιποκυττάρων. Μόνο τότε η παχυσαρκία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.
Η παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολλά επίπεδα.
Αρχικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανάγκη για μεγάλες ποσότητες τροφής, ούτως ώστε να αποκαταστηθούν τα αισθήματα κορεσμού.

Δυο είναι οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη πείνα αλλά και το κορεσμό. Οι ορμόνες αυτές είναι:

H γκρελίνη, η οποία σηματοδοτεί το αίσθημα της πείνας αλλά και η χολοκυστοκινίνη,  η οποία σηματοδοτεί το αίσθημα κορεσμού.

Η ισορροπία των δύο ορμονών που παράγονται στο στομάχι είναι απαραίτητη, για την αποκατάσταση των σημάτων στον εγκέφαλο.

Μια ακόμα βασική αιτία της παχυσαρκίας είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η ευαισθησία της ινσουλίνης για να μην αποθηκεύεται λίπος στα λιποκύτταρα. Όταν το σάκχαρο δεν μπορεί να καεί ώστε να παραχθεί ενέργεια τότε αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους. Μόνο όταν σταματήσει η αντίσταση στην ινσουλίνη το λιποκύτταρο αρχίζει να αποκαθιστά τη μεταβολική του ισορροπία.

Μια ακόμη παράμετρος είναι η ενίσχυση του μεταβολισμού για να αρχίσει να γίνεται θερμογένεση και να καεί το λίπος. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα πρέπει να γίνεται αβίαστα, έτσι ώστε ο παχύσαρκος να έχει την ανάγκη σταδιακά για λιγότερη τροφή.

Η διατροφή όπως και η άσκηση είναι απαραίτητες, αρκεί να μην παρουσιάζουν ακρότητες!!!