Άδικο! Απαράδεκτο! Έως και ρατσιστικό… Δεν φτάνει δηλαδή, που αν φάμε λίγο παραπάνω βρε αδερφέ, παχαίνουμε, πρέπει να χάνουμε επιπλέον και την γεύση μας;
Κι όμως. Τελευταίες επιστημονικές έρευνες έρχονται να μας πουν, πως η παχυσαρκία συνδυάζεται με μείωση της αίσθησης της γεύσης. Κι εκεί που περιμέναμε να απολαύσουμε ένα αμαρτωλό μιλφέιγ και να νιώσουμε τη γλύκα της κρέμας του και τα κριτσανιστά, βουτυρωμένα φύλλα σφολιάτας να μας απογειώνουν …ξαφνικά τίποτε! Και να δεις, που κάποιοι θα χρειαστεί να δοκιμάσουν και δεύτερο κομμάτι αναζητώντας τη χαμένη αίσθηση… Μήπως το έχετε πάθει κι εσείς;
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Η απάντηση, λένε οι ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης της Διατροφής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ βρίσκεται σε μία φλεγμονή, η οποία δημιουργείται από την αύξηση του βάρους μας. Συγκεκριμένα αυτή η φλεγμονή μειώνει τον αριθμό των γευστικών καλύκων που βρίσκονται στη γλώσσα και έτσι επηρεάζεται η γεύση μας.
Εδώ να πούμε, ότι κάθε γευστικός κάλυκας (αποτελείται από 50 ως 100 κύτταρα περίπου) παίζει έναν διαφορετικό ρόλο στην αντίληψη των πέντε βασικών γεύσεων. Αλμυρού, γλυκού, πικρού, ξινού, ουμάμι.
Σύμφωνα με τις μελέτες λοιπόν, η συσσώρευση λιπώδους ιστού στο ανθρώπινο σώμα ενεργοποιεί αυτή τη φλεγμονή με τα προαναφερόμενα επακόλουθα.
Ασφαλώς βέβαια η παχυσαρκία προκαλεί και πολύ σοβαρότερα προβλήματα στον οργανισμό μας. Αυτό είναι γνωστό. Τώρα αποδεικνύεται ότι μας στερεί και την απόλαυση του φαγητού. Η μόνη λύση επομένως είναι να την καταπολεμήσουμε! Για χίλιους λόγους!