Οι πρωτείνες είναι μακρομόρια, και είναι υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

  • Αποτελούν πρόδρομες ουσίες για τη σύνθεση ορμονών, ενζύμων κ.λπ.
  • Αποτελούν δομικά συστατικά για τους μύες, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα
  • Αποτελούν βασικό συστατικό για την υγεία των οστών
  • Συμβάλλουν στη συντήρηση και επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών
  • Κατά την άθληση, μειώνουν την απώλεια μυϊκής μάζας, επιταχύνουν την αποκατάσταση και συντελούν στην αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας στο σώμα.
  • Ενισχύουν το μεταβολισμό

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες βοηθάει ένα άτομο να αισθάνεται κορεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο διαρκής κορεσμός έχει ως  αποτέλεσμα την  κατανάλωση λιγότερων θερμίδων συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό με τη σειρά του, βοηθά στην γρήγορη απώλεια βάρους.

Η υψηλή  σε πρωτεΐνη διατροφή,  φαίνεται να προκαλεί την ίδια απώλεια βάρους με μία διατροφή  υψηλή σε υδατάνθρακες, όμως η πρωτεϊνική έχει μεγαλύτερα θρεπτικά και μεταβολικά οφέλη. Ειδικότερα εμφανίζει μεγαλύτερες αλλαγές στα επίπεδα αιματολογικών  εξετάσεων (HDL, LDL, TRG, γλυκόζη, ινσουλίνη), μεγαλύτερη απώλεια λίπους και αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Β12, του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β6. Ακολουθείται εύκολα για μεγάλο χρονικό διάστημα μιας και δεν υπάρχει το αίσθημα της πείνας. Οι πρωτεϊνικές διατροφές είναι πιο  κοινωνικές και επιτρέπεται η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ.

Μιλάμε πάντα για τις ζωικές πρωτεΐνες μιας και περιέχουν όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα. Αρκεί να είναι πάντα σωστά συνδυασμένες με φυτικές ίνες και φρούτο .