Το ρόδι μπορεί να πει κανείς ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα φρούτο, καθώς θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως «υπερτροφή» καθώς μας προσφέρει πολύτιμα διατροφικά οφέλη. Ένα ρόδι μεσαίου μεγέθους αποδίδει γύρω στις 100 θερμίδες ενώ καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε Κάλιο, βιταμίνη Κ και Φυλλικό Οξύ. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία όπως οι πολυφαινόλες οι οποίες ευθύνονται για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσφέροντας αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που το καθιστά ωφέλιμο για την υγεία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πολυφαινόλες του ροδιού σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτό μπορούν να λειτουργήσουν ως κατασταλτικό της όρεξης και πως η κατανάλωση ενός  ποτηριού χυμού ρόδι την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο, έδιναν καθημερινά για τρεις εβδομάδες σε εθελοντές συμπλήρωμα ροδιού που περιείχε τη φλούδα και τους σπόρους του φρούτου. Μετά από τρεις εβδομάδες, οι εθελοντές έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού πριν από το γεύμα που περιείχε σάλτσα ντομάτας. Όσοι είχαν λάβει το συμπλήρωμα εμφάνιζαν μειωμένο αίσθημα της πείνας, είχαν λιγότερες λιγούρες και αισθάνονταν πιο χορτάτοι σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που λάμβανε εικονικό φάρμακο.

Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C φροντίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, παρέχοντας έντονη αντιφλεγμονώδη δράση και έξτρα προστασία από διάφορες ασθένειες όπως κάποια είδη Καρκίνου, τον Διαβήτη Τύπου ΙΙ ακόμα και τη διατήρηση της καλής Αρτηριακής Πίεσης, ενώ έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση ροδιού μπορεί να συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη υπομονή για να το καθαρίσετε αλλά η γευστική του και διατροφική του αξία θα σας αποζημιώσει. Αφού το καθαρίσετε, μπορείτε να πιείτε το χυμό του ή να το προσθέστε μέσα σε πολύχρωμες σαλάτες, στο ρύζι, στο κουσκούς ή να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σάλτσες για το ψητό κρέας.