Το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι)  είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, γι’ αυτό και αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε περιόδους νηστείας.

Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι θεωρούνται σε όλη την Ανατολή ως σύμβολα της αθανασίας. Είναι γεμάτοι με πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικό οξύ ενώ είναι χαμηλοί σε υδατάνθρακες. Περιέχουν επίσης σησαμίνη και σησαμολίνη. Είναι μια πολύ γνωστή πηγή βιταμίνης Ε, ωμέγα-6 και μονοακόρεστων λιπαρώ

 

Οι θαυματουργές δράσεις του:

  • Αντικαρκινική δράση: η σησαμόλη που περιέχει αναστέλλει την  βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών.

 

  • Ρύθμιση της χοληστερόλης, Αντιυπερτασική-αντιθρομβωτική δράση: λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει και της σησαμίνη

 

  • Αντιγηραντικές ιδιότητες: λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.

 

  • Στοματική υγεία:  Αποτρέπει τη φθορά των δοντιών, την κακή αναπνοή, την αιμορραγία των ούλων, την ξηρότητα του φάρυγγα και μειώνει την οδοντική πλάκα.

 

  • Υγεία του δέρματος: Ο ψευδάργυρος στο σησαμέλαιο θα απαλύνει τους ερεθισμούς του δέρματος, θα θεραπεύσει την ακμή, τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Βοηθά στην επούλωση των πληγών και θεραπεύει τις ατέλειες της επιδερμίδας και λόγω των πρωτεϊνών  παρουσιάζει έντονη αντιβακτηριδιακή δράση.