Τους βλέπεις στην παραλία να περιφέρονται συνήθως γεμάτοι ευεξία με την λεπτή κορμοστασιά τους και αναρωτιέσαι πως τα καταφέρνουν… Κι όμως οι αδύνατοι άνθρωποι δεν λιώνουν στα γυμναστήρια ούτε τρώνε μόνο… καρότα! Μήπως είναι καιρός να μάθεις κι εσύ τα μυστικά τους;

 

 

Δεν παραλείπουν το πρωινό

Έρευνα του JournaloftheAmericanDieteticAssociation δείχνει ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό είναι λιγότερο υπέρβαρα σε σχέση με εκείνα που δεν τρώνε. Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι παραλείποντας το πρωινό γλιτώνουν από κάποιες θερμίδες όμως στην πραγματικότητα εντείνουν την πείνα τους με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερο αργότερα. Επίσης, ο οργανισμός για να μας προστατέψει από την ασιτία χαμηλώνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καύσεις μας.

 

Τρώνε όταν πεινάνε

Αυτό σημαίνει ότι ακούνε το σώμα τους και ξέρουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια της πείνας στα αρχικά της στάδια. Έτσι δεν αναβάλλουν ούτε παραλείπουν γεύματα -πράγμα που μπορεί να εντείνει την πείνα-  οπότε είναι λιγότερο πιθανό να φάνε περισσότερο ή να οδηγηθούν σε υπερφαγία. Είναι γνωστό εξάλλου ότι παραλείποντας γεύματα (π.χ. το μεσημεριανό) είναι πιο πιθανό να φάτε περισσότερο το βράδυ που όμως το λίπος αποθηκεύεται και δεν μπορεί να καεί.

 

Τρώνε αργά και συνειδητά και το απολαμβάνουν 

Αυτό σημαίνει ότι απολαμβάνουν τη γεύση των τροφών χωρίς όμως να συνδέουν το φαγητό με συναισθήματα και γενικά τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Έτσι δεν στρέφονται στο φαγητό για ανακούφιση από συναισθήματα άγχους και στρες ή ανίας τα οποία όπως φαίνεται διαχειρίζονται με άλλους τρόπους π.χ. με άσκηση. Για τα αδύνατα άτομα το φαγητό είναι μια απόλαυση που ξεκινάει από το μάτι, φτάνει στη μύτη και καταλήγει στον ουρανίσκο.  Αυτό σημαίνει ότι όταν τρώνε είναι ήρεμοι, τα πιάτα τους είναι περιποιημένα, τρώνε πάντα με μαχαιροπίρουνο, μασάνε καλά την τροφή τους και πολύ συχνά έχουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία ή/και στην παρασκευή των γευμάτων τους.

 

Σταματούν όταν χορτάσουν

Ακόμα κι αν το πιάτο τους είναι γεμάτο δεν νιώθουν την ανάγκη να το αδειάσουν από τη στιγμή που νιώθουν ότι έχουν χορτάσει και σταματούν πολύ πριν φουσκώσουν. Αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται τις διατροφικές ανάγκες του σώματός τους. Με άλλα λόγια, αντιλαμβάνονται ότι η τροφή είναι το καύσιμο του σώματος και το «γεμίζουν» όσο χρειάζεται, σεβόμενοι τις ανάγκες του.

 

Βάζουν σαλάτα στο τραπέζι

Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που συνοδεύουν τα γεύματά τους με λίγη σαλάτα είναι πιο πιθανό να φάνε λιγότερο και γενικά χορταίνουν με μικρότερες μερίδες από το κυρίως πιάτο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η σαλάτα προηγείται του γεύματος, καθώς οι φυτικές ίνες συμβάλουν στη διάταση των τοιχωμάτων του στομαχιού (μηχανικό ερέθισμα που σηματοδοτεί την έναρξη του κορεσμού)

 

 

 

 

 

Μικρά και συχνά γεύματα

Σύμφωνα με έρευνα του NationalWeightControlRegistry τα άτομα που διατηρούνται στο ιδανικό βάρος έχουν την τάση να καταναλώνουν συνήθως πέντε  γεύματα την ημέρα αντί για τρία.. Όλο και περισσότερες έρευνες εξάλλου αποδεικνύουν ότι τα μικρά και συχνά γεύματα –αλλά όχι το τσιμπολόγημα- μπορεί να αυξήσουν τον μεταβολικό ρυθμό.

 

Είναι επιλεκτικοί

Συγκεκριμένα κάνουν πιο έξυπνες επιλογές στα σνακ προτιμώντας να τρώνε πιο πολύ πρωτεΐνη  και γενικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες αποφεύγοντας τις τροφές με λίπος. Επίσης προτιμούν τα προϊόντα ολικής άλεσης τα οποία εκτός από φυτικές ίνες δίνουν ενέργεια και διατηρούν τα επίπεδά της σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ συντελούν στην αίσθηση κορεσμού.

 

Δεν τρώνε μπροστά στην οθόνη

Αυτό τους αποτρέπει να τρώνε περισσότερο ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιούν τι και πόσο τρώνε. Η συνήθεια να τρώμε μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση είναι εξάλλου γνωστό ότι συνδέεται με την παχυσαρκία.

 

Δεν… κάθονται

Έρευνα της MayoClinic έδειξε ότι τα άτομα που κινούνται περισσότερο έχουν την τάση να είναι πιο αδύνατα από αυτά που κινούνται λιγότερο. Γενικά οι κινητικοί άνθρωποι είτε αθλούνται είτε όχι έχουν την τάση να είναι πιο αδύνατοι καθώς περπατούν περισσότερο, αγαπούν τις κινητικές δραστηριότητες π.χ. ρακέτες στην παραλία και γενικά είναι πιο δραστήριοι.

 

Κοιμούνται επαρκώς

Έρευνα -μεταξύ άλλων- που διεξήχθη από το κέντρο ύπνου στο Ιατρικό Κολλέγιο Mπέιλορ στο Τέξας αποκαλύπτει ότι ο επαρκής ύπνος (8-9 ώρες) ρυθμίζει τις ορμόνες του ύπνου μεταξύ των οποίων και τη λεπτίνη που καταστέλλει την όρεξη. Αντίθετα άτομα που κοιμούνται λιγότερο έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και περισσότερο λίπος. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν για να βάλεις μέτρο στα ξενύχτια!