Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε διαφημιστικά μηνύματα όπως: «χάστε γρήγορα τα κιλά του Πάσχα”, “Xάστε 5 κιλά σε 10 ημέρες”, “Xάστε 2 κιλά το σαββατοκύριακο”, “Xάστε 30 κιλά μέχρι το καλοκαίρι που φθάνει σε 3 μήνες, και άλλα τόσα μέχρι τα Χριστούγεννα”. Φαίνεται, λοιπόν, πως τα κιλά που μπορεί να χάσει κάποιος είναι όλο και περισσότερα ανάλογα με τη γιορτή που έρχεται. Και πάντοτε όλα αυτά τα μηνύματα συνοδεύονται από το χαρακτηριστικό σύνθημα «εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο».

 

Είναι τόσο απλά τα πράγματα; Μπορούμε να πετύχουμε τα πολυπόθητα αποτελέσματα χωρίς καθόλου προσπάθεια, χωρίς δίαιτα, χωρίς γυμναστική, αρκεί να αφεθούμε στα χέρια και στα μηχανήματα, που μας υπόσχονται θαύματα σε ελάχιστο χρόνο; «Εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο»;

Αν αναλογιστούμε άλλα, πολύ σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, όπως το μεγάλωμα των παιδιών, την επαγγελματική επιτυχία, την ουσιαστική σχέση με τον σύντροφο, τον φίλο, τα παιδιά, το χτίσιμο ενός σπιτιού, τότε συνειδητοποιούμε πως για όλα αυτά χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια.

Γίνεται αμέσως αντιληπτό, ότι ένα υγιές σώμα που θα στηρίξει τις παραπάνω προσπάθειες, δεν είναι δυνατόν να χτιστεί «εύκολα γρήγορα και χωρίς κόπο».

Και ότι για ένα τόσο σημαντικό κομμάτι, όπως η σωματική ευεξία και η υγεία, θα πρέπει να επενδύσουμε σωστά σε τρόπο και χρόνο για να βγάλει καρπούς η προσπάθειά μας.

Είναι πολύ σημαντικό να εφοδιαστούμε με γνώση για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις γρήγορες δίαιτες και το βιαστικό αδυνάτισμα (όπως κατάθλιψη, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, εύθραυστα οστά, διατάραξη θυρεοειδούς αδένα, αυξομειώσεις βάρους, αδυναμία αυτοσυγκέντρωσης, ορμονικές διαταραχές).

Όσο πιο βιαστικά έρχεται ένα αποτέλεσμα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ξαναγυρίσουμε σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτή που είχαμε πριν ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα σενάριο που επαναλαμβάνεται με ανυπολόγιστες συνέπειες (σωματικές, ψυχικές, πνευματικές). Όσο υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι θα αδυνατίσουν «εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο» το πρόβλημα θα παραμένει.

Απώλεια βάρους δεν σημαίνει στερητικές δίαιτες. Αποτελεί μόνο ένα μέρος του στόχου που έχει ο καθένας για την επίτευξη και την διατήρηση του σώματος που επιθυμεί. Χρειάζεται ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, σχεδιασμένο από επαγγελματία διατροφολόγο-διαιτολόγο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις του οργανισμού μας, και κυρίως γνώση και υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς και ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στη ζωής μας.