Η αγαπημένη των Ελλήνων και όχι μόνο…
Έρευνα έδειξε ότι είναι πρώτη στη λίστα με τα πιο αγαπημένα γεύματα στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες
Για την ιστορία της χωριάτικης να πούμε ότι η ντομάτα ήρθε στην Ελλάδα το 1818. Πριν από τότε η χωριάτικη δεν υπήρχε, αλλά ο κόσμος έτρωγε μεμονωμένα τη ντομάτα (ολόκληρη) όπως τρώμε τα φρούτα σήμερα. Το τυρί το έτρωγαν με το χέρι, όπως επίσης και το κρεμμύδι. Υπάρχει όμως μαρτυρία, ότι το 1909 ένας οικονομικός μετανάστης στην Αμερική, άρχισε να βάζει κάποια από αυτά τα υλικά όλα μαζί και να τα ανακατεύει. Οπότε εικάζουμε ότι περίπου στις αρχές του 20ου αιώνα προέκυψε η χωριάτικη σαλάτα.
Είναι ένα πλήρες γεύμα και βασικό σύμβολο της μεσογειακής κουζίνας. Όσον αφορά τη θρεπτική της αξία είναι γνωστό ότι είναι πολύ υψηλή.
Η ντομάτα είναι λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη C και λυκοπένιο.
Η πιπεριά όπως και το κρεμμύδι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αυξάνουν το θρεπτικό περιεχόμενο του πιάτου και την εμπλουτίζουν γευστικά.
Όσον αφορά τη φέτα, θρεπτικότατη…μα με φειδώ γιατί είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε λιπαρά.
Το ελαιόλαδο αποτελεί το dressing της χωριάτικης, επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και στα λεγόμενα ‘καλά΄λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς αφού μειώνουν την ‘κακή’ χοληστερίνη στο αίμα.