Χριστούγεννα προ των πυλών…Τα σχολεία σιγά ,σιγά ετοιμάζονται να κλείσουν και τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα από ποτέ. Ήρθε λοιπόν ο καιρός που θα είναι όλη την ημέρα στο σπίτι και θα ξεκουράζονται. Να λοιπόν η ευκαιρία, και ο χρόνος που χρειαζόσασταν για να τους αλλάξετε τις διατροφικές τους συνήθειες.

Αυτές τις δύο εβδομάδες, θα είστε σε θέση να παρακολουθείται την διατροφή του παιδιού σας, και να του δίνεται κάποιες διατροφικές συμβουλές, χωρίς αυτό να επηρεάζεται από τους συμμαθητές του, στο σχολείο.

Ποιες είναι όμως αυτές οι διατροφικές συμβουλές

και γιατί να τις δώσετε στο παιδί σας;

Η αλήθεια είναι πως πλέον τα παιδιά στην Ελλάδα είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη άρα υπάρχει λόγος για κάποιες διατροφικές συμβουλές για γονείς και παιδία. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές:

Συμβουλή 1: Ποικιλία .

Τώρα που το πρωινό και το δεκατιανό του παιδιού σας θα είναι στο σπίτι ,χαρίστε του την ποικιλία τροφών. Αυτό  σημαίνει πως δεν χρειάζεται να τρώει κάθε μέρα για πρωινό 2 φρυγανιές με 1 ποτήρι γάλα και για δεκατιανό ένα χυμό πορτοκάλι συσκευασμένο και μία τυρόπιτα.

Συμβουλή 2: Προγραμματισμός γευμάτων.

Έστω και αυτές τις δύο εβδομάδες προλαβαίνετε να ρυθμίσετε τα ωράρια του παιδιού σας ώστε να καταναλώνει πέντε με έξι γεύματα ημερησίως. Πράγμα το οποίο θα πρέπει να το τηρήσει και μετά τις διακοπές του.

Συμβουλή 3: Συζήτηση.

Μην αφήνετε το παιδί σας να καταναλώνει τρόφιμα έτοιμα και ανθυγιεινά, και εξηγήστε του τα αίτια που κάνετε κάτι τέτοιο. Αν τύχει λόγο Χριστουγέννων και χρειαστεί να καταναλώσει κάτι προπαρασκευασμένο, δώστε του να καταλάβει πώς δεν είναι κάτι το σύνηθες και ότι γίνεται αναγκαστικά. Πείτε του επίσης πως μια τέτοια διατροφή μόνο προβλήματα μπορεί να του δημιουργήσει και όχι οφέλη.

Συμβουλή 4: Συμμετοχή.

Και ήρθε η ώρα για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια στο super market.  Πάρτε μαζί σας το παιδί και βοηθείστε το να καταλάβει ποια τρόφιμα είναι χρήσιμα για των οργανισμό του και ποια όχι. Δώστε του ένα λόγο για τον οποίο προτιμάτε, φρούτα και λαχανικά, από τα γλυκά και τις σοκολάτες.

Συμβουλή 5: Όχι μέσο επιβράβευσης το φαγητό.

Μην έχετε το φαγητό σαν μέσο επιβράβευσης, λέγοντας, πως ο Άγιος Βασίλης δεν θα του φέρει δώρο αν δεν φάει όλο του το φαγητό. Εσάς που φάγατε όλο σας το φαγητό σας έφερε;

Συμβουλή 6: Συμπεριφορά γονέων.

Δείξτε στο παιδί σας ότι ξέρετε να τρώτε υγιεινά και γίνεται το διατροφικό του πρότυπο. Δημιουργήστε μία όμορφη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του γεύματος και ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάσει καινούργια τρόφιμα. Καλό είναι νέες τροφές να εισάγονται σε μικρές ποσότητες στην αρχή. Το παιδί χρειάζεται χρόνο για να τις συνηθίσει. Αν, παρ’ όλα αυτά, αρνείται επίμονα να δοκιμάσει κάποιες τροφές δοκιμάστε να τις σερβίρετε με ένα διαφορετικό τρόπο. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή σας την προσπάθεια.

Καλά Χριστούγεννα

και

Καλή Πρωτοχρονιά!!!