Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμφανίζει έλλειψή μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των νευρών, των μυών και του καρδιακού μυ. Αναφέρεται ως το μέταλλο «κατά του στρες» λόγω του ρόλου του στη μυϊκή χαλάρωση.

Η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί διάφορα συμπτώματα όπως: άγχος, αυπνία, κατάθλιψη, αδυναμία , κόπωση , μυικές κράμπες αλλά και σπασμούς . Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλούνται από την έλλειψη του είναι  ημικρανίες, κεφαλαλγία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, αρρυθμίες, μειωμένη ενέργεια καθώς και το έντονο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.

Έρευνες έχουν δείξει πως το μαγνήσιο μπορεί να ρυθμίσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και  την λειτουργία της ινσουλίνη. Συμβάλλει στην υγεία των οστών , καθώς βοηθά στην  απορρόφηση  ασβεστίου.

Ο καλύτερος τρόπος, για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε μαγνήσιο, είναι να καταναλώνετε πολλά σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, φασόλια, καρύδια, αμύγδαλα, σπόρους ,δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνα, βρόμη, αρακά και καλαμπόκι.
Ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης μαγνησίου λόγω της  φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν ή λόγω κάποιας υποκείμενης πάθησης που επηρεάζει το ρυθμό απορρόφησης του μαγνησίου.

 

Τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές του γαστρεντερικού, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), ενδέχεται να μην απορροφούν επαρκώς το μαγνήσιο που λαμβάνουν μέσω της διατροφής τους.

 

Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου, καθώς σημαντική ποσότητα του ιχνοστοιχείου χάνεται μέσω των ούρων.

Παράγοντες όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάποια πάθηση των νεφρών και το έντονο στρες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το ρυθμό απορρόφησης του.

 

Μήπως τελικά θα πρέπει να το ελέγξετε το μαγνησιό σας;