Καθρέφτη… Καθρεφτάκι μου… Τι είναι αυτές οι …γραμμούλες δίπλα στα ματάκια μου; Το ερώτημα δεν ανήκει μόνο στη σφαίρα του παραμυθιού με την κακιά μάγισσα που αγωνιά για την ομορφιά της αλλά και στην πραγματική ζωή. Άγνωστο όμως, αν η εν λόγω  …κυρία γνώριζε ότι υπάρχουν και φυσικοί τρόποι –εκτός από τα μαγικά της φίλτρα- για να αντιμετωπίσει αυτές τις αντιπαθέστατες γραμμούλες, τις ρυτίδες, που εμφανίζονται στο δέρμα μας αργά ή γρήγορα. Γιατί υπάρχουν ορισμένες τροφές, που είναι σε θέση να συντελούν στη  διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες και τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται στο οργανισμό μας με τα χρόνια.

  Θα βοηθήσετε πολύ λοιπόν το δέρμα σας αν βάλετε στη διατροφή σας:

   –Κόκκινες πιπεριές και γενικότερα λαχανικά κόκκινου ή πορτοκαλί χρώματος, όπως  παντζάρια και καρότα γιατί είναι φουλ σε  αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και Ε, καθώς και βιοφλαβονοειδή. Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες και σε βιταμίνη C. Όλα αυτά έχουν δράση ενυδατική και επουλωτική στο δέρμα.

Ντομάτες φυσικά, γιατί περιέχουν …τα πάντα: Βιταμίνες Α, C και Κ, κάλιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο. Κυρίως όμως έχουν υψηλή περιεκτι­κότητα στο λυκοπένιο  με την υψηλή αντιοξειδωτική δράση, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν οι τομάτες καταναλωθούν μαγειρεμένες και με λάδι! Τέλειο;

  –Κέιλ, το λάχανο που έχει μπει και στα ελληνικά μανάβικα και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά (καροτενοειδή και φλαβονοειδή ) αλλά και σε μέταλλα όπως ο σίδηρος καθώς και σε βιταμίνες Α, C και Κ, που τις χρειαζόμαστε για την καταπολέμηση της γήρανσης του οργανισμού και του δέρματος ειδικότερα.

  -Μύρτιλα, αυτούς τους  υπέροχους μικρούς καρπούς που οφείλουμε να αγαπάμε όλοι με… πάθος. Είναι σούπερ αντιοξειδωτικά καταπολεμούν δραστικά τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού βοηθούν στην αναδόμηση των κυττάρων με αποτέλεσμα το δέρμα να παραμένει νεανικό! Περιέχουν όμως και β-καροτένιο,  κάλιο,  μαγγάνιο,  μαγνήσιο,  βιταμίνες Α, C και Ε.

-Aμύγδαλα, είναι το κλασικό αντιγηραντικό για το δέρμα, πλούσιο σε βιταμίνες E και K, σε παλμιτικό, ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ αλλά και σε ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Ο συνδυασμός όλων αυτών μοναδικός γιατί λειτουργεί αντιγηραντικά και επουλωτικά για το δέρμα.

  –Σολομός και τα λοιπά μη φαντεζί ψαράκια όπως η σαρδέλα, αφού περιέχουν τα πολύτιμα  πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία δεν επιτρέπουν την εμφάνιση ρυτίδων! Γενικότερα βέβαια τα ω-3 λιπαρά λειτουργούν προστατευτικά στον οργανισμό για όλες τις επιβλαβείς ουσίες.

  -Νερό! Το δωρεάν (σχεδόν) θαύμα της φύσης, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ. Η ενυδάτωση τoυ σώματός μας αντανακλάται και στην επιδερμίδα μας διατηρώντας την λαμπερή και νεανική. Άλλωστε το νερό είναι το μέσον για την απομάκρυνση τοξικών ουσιών από τα κύτταρα του οργανισμού μας συντελώντας στην υγεία του.