Υλικά (για 8 μερίδες)

  • Γαύρος (2 κιλά)
  • Λεμόνια (10 μεγάλα)
  • Σκόρδο (½ κεφάλι)
  • Βασιλικός (1 μάτσο)
  • Ελαιόλαδο (2 φλιτζάνια)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Φιλετάρουμε το γαύρο και στη συνέχεια τον αφήνουμε να μαριναριστεί στο χυμό του λεμονιού για 4-5 ώρες στο ψυγείο.
  • Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζουμε μια στρώση γαύρο, αλάτι, πιπέρι, βασιλικό και σκόρδο.
  • Συνεχίζουμε τις στρώσεις και μόλις τελειώσουμε καλύπτουμε με λάδι και διατηρούμε στο ψυγείο/

 

Γαύρος :  Ο γαύρος ωμός ή ψητός δεν παύει να αποτελεί μια πολύ υγιεινή αλλά και οικονομική επιλογή ψαριού. Οι καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες είναι τόσο ισχυρές όσο και των μεγάλων ακριβών και λιπαρών ψαριών.

Οι θερμίδες του ωμού αλλά και ψητού γαύρου είναι πολύ χαμηλές, όπως και το νάτριο του (αλάτι), γι’ αυτό αποτελεί πολύ καλό μεζέ τόσο για τους υπερτασικούς όσο και για τους υπέρβαρους.

Έχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του μυϊκού μας ιστού. Μας παρέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο και ιώδιο

 

 

Λεμόνι : Η σάρκα του λεμονιού είναι πολύ καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη λειτουργία των νεφρών , τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και τη νευρο μυϊκή λειτουργία.

 

Βασιλικός : Ο βασιλικός μας παρέχει β-καροτένια, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αλλά και μαγνήσιο για την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρόσληψης βιταμίνης Κ, απαραίτητη για τη σωστή πήξη του αίματος, όπως επίσης έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες