Πολλοί συναισθηματικοί παράγοντες, προβλήματα υγείας, στρες κ.α. μπορεί να επηρεάσουν το βάρος μας. Άτομα που παρουσιάζουν πρόβλημα με το βάρος τους (βουλιμία,ανορεξία, ορθορεξία) χρειάζονται ιδιαίτερη  ψυχολογική αντιμετώπιση και ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.
Όχι μόνο για λόγους αισθητικούς, αλλά κυρίως για λόγους υγείας πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας.    Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει να πετύχουμε τους στόχους σας. Αρκεί να το πάρετε απόφαση !

A) Βουλιμικά επεισόδια

Χαρακτηριστικά στην Ψυχογενή βουλιμία είναι  :

–  Επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας που χαρακτηρίζονται από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητα  τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα

–  Αίσθημα έλλειψης ελέγχου στην κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια του φαγητού

–  Πρόκληση εμέτων , κακή χρήση καθαρτικών και διουρητικών, νηστεία, υπερβολική σωματική άσκηση

Όλα τα παραπάνω ‘συμπτώματα’ παρουσιάζονται το λιγότερο δύο φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες

Β)  Νευρική Ανορεξία

Χαρακτηριστικά  στην ψυχογενή ανορεξία  είναι :

–  Άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του σώματός του στο φυσιολογικό επίπεδο ή ελάχιστα  πάνω από αυτό, σύμφωνα πάντα με την ηλικία- ύψος  κ.α.

–          Έντονος φόβος ότι θα αυξηθεί το βάρος, ακόμα και αν το βάρος είναι κάτω του φυσιολογικού

–  Διαταραχή του τρόπου με τον οποίο βιώνεται το βάρος και το σχήμα του σώματος με υπερβολική  επίδρασή του στην αυτοαξιολόγηση
Ξέρετε για την ανορεξία ότι :

  • το 90-95 % των πασχόντων είναι γυναίκες και κορίτσια
  • αποτελεί το συνηθέστερο ψυχιατρικό πρόβλημα που πλήττει τις γυναίκες
  • η νευρική ανορεξία παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας κυρίως στις γυναίκες, συγκριτικά με όλες τις άλλες ψυχιατρικές ασθένειες
  • τυπικά εμφανίζεται στην πρώιμη ή μέση εφηβεία

Γ) Ορθορεξία

Η Ορθορεξία είναι ένας όρος που αναφέρετε σε άτομα με διαταραχή στη λήψη τροφής. Συγκεκριμένα, τα άτομα που πάσχουν από ορθορεξία έχουν :

–  εμμονή με την ποιότητα των τροφίμων

–  αφαιρούν τα λιπαρά από τη διατροφή τους

–  Προσλαμβάνουν τροφές που δεν περιέχουν πρόσθετα

Συνήθως δημιουργούν ένα μύθο γύρω από τη διατροφή και στο τέλος καταλήγουν υπερβολικά προσεκτικοί με οποιαδήποτε τροφή που μπορεί να βλάψει τον οργανισμό.

Η ειρωνεία στα ‘ορθορεξικά’ άτομα είναι ότι δεν έχουν πάντα ιδανικό σωματικό βάρος, ενώ αρκετοί είναι ακόμα και παχύσαρκοι.