Παχαίνει η νηστεία; Ω, ναι, δυστυχώς! Λίγο  -ή πολύ- παραπάνω ψωμί, λαδερά και ζυμαρικά, επιπλέον λάδι στις σαλάτες, ελιές άφθονες και ταραμοσαλάτα μπόλικη, χαλβάς επίσης φτιάχνουν ένα διατροφικό πλαίσιο …«θανατηφόρο»! Παρ΄ όλο, που η περίοδος της Σαρακοστής επιβάλλει τον περιορισμό της διατροφής με την στέρηση διαφόρων τροφών, στην πράξη η αντικατάστασή τους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή αύξηση του βάρους. Γιατί πολύ συχνά νιώθουμε, ότι δεν έχουμε χορτάσει και τρώμε πολύ περισσότερο φαγητό. Αλλά και γιατί τα νηστίσιμα παχαίνουν, παρά την παλιά αντίληψη περί του αντιθέτου.

Τι κάνουμε λοιπόν για να τηρούμε και τη νηστεία, η οποία επιπλέον είναι και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε και το βάρος μας; Παίρνουμε μέτρα!

Ιδού τα ΣΟΣ της νηστείας:

* Προτιμούμε τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως πολύσπορο ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά και καστανό ρύζι, γιατί προκαλούν κορεσμό και δεν πεινάμε.

*Τρώμε όσπρια, μανιτάρια, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινες πιπεριές,  μπρόκολο και ανάλατους ξηρούς καρπούς βεβαίως, για να προσλαμβάνουμε σίδηρο και Β12, που μπορεί να μας λείψουν λόγω της αποχής από το κρέας.

*Τα ψάρια είναι πρώτης προτεραιότητας για την πρόσληψη πρωτεΐνης και ως γνωστόν δεν παχαίνουν. Επίσης τα θαλασσινά.

*Ελέγχουμε τις προαναφερόμενες παρεκτροπές με τα νηστίσιμα, τύπου χαλβάς, ταχίνι, ταραμάς αλλά και λάδι και ελιές.

*Επί επιθυμίας γλυκού αποφεύγουμε σιροπιαστά και γλυκά του κουταλιού γιατί νηστίσιμα μεν, πλην φουλ της ζάχαρης!

*Αυξάνουμε την κατανάλωση του καφέ και του πράσινο τσαγιού γιατί ενισχύουν το μεταβολισμό.

*Προτιμούμε το μαγείρεμα στη σχάρα, το φούρνο, τον ατμό και όχι στο τηγάνι.

 

Καλή Σαρακοστή και να μας βρει το Πάσχα χωρίς επιπλέον κιλά