΄Αγχος, στρες, κατάθλιψη. Πού οδηγούν όλα αυτά; Τους άνδρες στο σεξ! Τις γυναίκες στο φαγητό… Αυτή είναι η απάντηση τελευταίας έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο τα δύο φύλα επιλέγουν να αντιμετωπίσουν μία στρεσογόνα κατάσταση. Καθόλου ευνοϊκά δηλαδή τα νέα για τις γυναίκες, που φαίνεται ότι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια από τους άντρες προκειμένου να μην καταλήξουν στο ψυγείο όταν βρίσκονται σε καθεστώς άγχους.

Γιατί δεν είναι μυστικό ότι το στρες, η πίεση γενικότερα μπορεί να οδηγήσουν σε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Μόνον που, όπως φαίνεται από την έρευνα οι άντρες αντί να αναζητήσουν παρηγοριά στο φαγητό προτιμούν σε φάσεις αυξημένης πίεσης να εκτονωθούν μέσω του σεξ!

«Το σεξ πιθανότατα βοηθά τους άνδρες να αποστασιοποιηθούν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πρόκειται για μια μορφή φυγής», λέει ο δρ Τζον Μπάρι, ένας από τους επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα του University College London, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε αναλυτικά στο ετήσιο συνέδριο του Τμήματος Κλινικής Ψυχολογίας της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας που έγινε στο Λίβερπουλ. Διότι, όπως επεξηγεί ο ίδιος οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται στο σώμα κατά τη διάρκεια του σεξ προκαλούν ένα αίσθημα ευφορίας, το οποίο είναι φυσικά πολύ χρήσιμο προκειμένου να αντιμετωπισθεί μια δυσάρεστη κατάσταση.

Γιατί όμως αυτό ισχύει περισσότερο για τους άντρες; Ο δρ Μπάρι έχει και γι΄αυτό μία θεωρία λέγοντας ότι ίσως οι άντρες να είναι προγραμματισμένοι διαφορετικά από τις γυναίκες στο θέμα του σεξ. Από τη φύση τους, λέει, έχουν αυξημένη λίμπιντο σε σχέση με τις γυναίκες. Έτσι καταφεύγουν στην σεξουαλική εκτόνωση προκειμένου να διαχειρισθούν το στρες πιο συχνά από τις γυναίκες.

Δυστυχώς όμως οι γυναίκες φαίνεται ότι εμφανίζουν κι άλλο μειονέκτημα στο συγκεκριμένο θέμα: Σύμφωνα με μία άλλη ερευνήτρια την Λουίζ Λίντον η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, που μας αυξάνει τις επιθυμία κυρίως για λιπαρά φαγητά και γλυκά έχει επίδραση εντονότερη στις γυναίκες -άγνωστο γιατί- απ΄ότι στους άντρες.

Και να το δούμε σε αριθμούς: Η μελέτη έγινε σε δείγμα 115 ανδρών και 250 γυναικών. Από τους άντρες το 27% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει το στρες κάνοντας σεξ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν μόλις 11%. Όσον αφορά εξάλλου τις γυναίκες πάνω από το 50% δήλωσε ότι το στρες τις οδηγεί σε υπερφαγία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν κάτω από 33%.

Σε τι μπορεί όμως να μας βοηθήσουν όλα αυτά; Στη γνώση! Ένα βήμα δηλαδή πριν την σθεναρή αντίσταση απέναντι στην …ύπουλη κορτιζόλη που θέλει να μας σπρώξει στα λιπαρά και τη ζάχαρη. Αντ΄ αυτού η επιστήμη μιλά και μας προτρέπει: Κάντε σεξ! Είναι το καλύτερο αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό! Και φυσικά βοηθά και στη δίαιτα!