Ετοιμαστείτε! Μετά την παρέλαση έχει μπακαλιάρο σκορδαλιά! Διότι 25η Μαρτίου χωρίς το παραδοσιακό φαγητό στο τραπέζι δεν γίνεται. Άλλωστε συμπίπτουν δύο μεγάλες γιορτές. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Γιατί μπακαλιάρο όμως;
Μα, βρισκόμαστε μέσα στη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Μόνον με ψάρι θα μπορούσε η Εκκλησία να επιτρέψει την κατάλυσή της, έστω για μία μέρα, λόγω του διπλού εορτασμού. Μία ακόμη εξαίρεση της νηστείας γίνεται, όπως ξέρετε, την Κυριακή των Βαΐων όταν προκρίνεται και πάλι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά.
Για την καθιέρωση αυτής της γευστικής συνήθειας θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω, λίγο μετά τα χρόνια της Επανάστασης, το 1838 συγκεκριμένα, όταν καθιερώθηκε ο διπλός εορτασμός. Η μεγάλη αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας για ψάρι, η οποία όμως δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί την εποχή εκείνη με φρέσκα προϊόντα ήταν αυτή που είχε οδηγήσει στην επιλογή του παστού ψαριού, που ήταν φθηνότερο και εύκολο στη συντήρηση. Άλλωστε οι Έλληνες έτρωγαν παστά ψάρια από τα αρχαία χρόνια, είχαν μάλιστα και ειδικές συνταγές γι΄ αυτά.
Ο μπακαλιάρος βέβαια δεν είναι ελληνικό ψάρι, αφού ως γνωστόν αλιεύεται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Η ιστορία του αρχίζει από το 800 μ.Χ. όταν άρχισαν να τον εμπορεύονται οι Βίκινγκς. Πρώτοι όμως τον πάστωσαν οι Βάσκοι, που τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού» και μ΄αυτή τη μορφή έφθασε στην Ελλάδα τον 15ο αιώνα. Αμέσως μάλιστα μπήκε στο τραπέζι της σαρακοστιανής νηστείας.
Να πούμε πάντως, ότι αργότερα, εκείνοι που κυρίως εμπορεύονταν παστό μπακαλιάρο στην Ελλάδα ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι έκαναν ανταλλαγή με σταφίδα! Γι΄αυτό και στην Πελοπόννησο, που είναι παραγωγός σταφίδας είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Στην Πάτρα μάλιστα ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το παραδοσιακό φαγητό και κατά τη γιορτή του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα.
Και γιατί με σκορδαλιά; Απάντηση δεν έχουμε. Κάποια καλή νοικοκυρά ίσως την ταίριαξε; Μπορεί. Το αποτέλεσμα πάντως είναι δυνατό και άκρως γευστικό! Επιπλέον το σκόρδο έχει ιδιότητες πολύ ευεργετικές για τον οργανισμό με δράση αντιβακτηριδιακή, ρυθμιστική για άτομα με υπέρταση, ακόμη και αντικαρκινική, καθώς ορισμένες μελέτες δείχνουν, ότι προσφέρει προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όσο για τον βακαλάο είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, έχει χαμηλά λιπαρά, σημαντικά ιχνοστοιχεία για τη λειτουργία του οργανισμού μας, όπως οι βιταμίνες της ομάδας Β ενώ είναι και μια πλούσια πηγή φωσφόρου .
Και …στο δια ταύτα!
Τιμείστε την παράδοση αλλά …με μέτρο! Διότι δεν χρειάζεται να σας πούμε εμείς πόσο …θρεπτικός είναι ο συνδυασμός… Εξάλλου μπορεί η πολλή σκορδαλιά να σας πέσει και …βαριά. Λέμε τώρα… Βρείτε δικαιολογίες για αυτοσυγκράτηση και Χρόνια Πολλά.