Σε ένα μήνα δεκαπέντε κιλά! Σε δεκαπέντε μέρες δέκα κιλά. Σε ένα πενθήμερο πέντε κιλά!
Τι είναι αυτό; Σαν ρουλέτα ένα πράγμα… Διαβάζοντας τα …οφέλη, προσμετρούμενα σε κιλά, που υπόσχονται οι εκατοντάδες δίαιτες που έρχονται στη μόδα κάθε τόσο, ένα πράγμα μπορούμε να πούμε: Ψυχραιμία!
Όσο δελεαστικές κι αν ακούγονται τέτοιου είδους εξαγγελίες είτε προέρχονται από υποτιθέμενους επαγγελματίες είτε αναπαράγονται από τις δημοσιεύσεις ξένων κυρίως «γκουρού» της δίαιτας, αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι είναι: Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Και πώς θα βγω εγώ …όρθιος μετά από τέτοια «δίαιτα»;

Μην παρασύρεστε. Ο οργανισμός μας, ο εαυτός μας, ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, αξίζει σοβαρής και προσεκτικής αντιμετώπισης, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως αυτό των περιττών κιλών. Όσο μεγάλη κι αν είναι η επιθυμία μας για απώλεια κιλών το συντομότερο δυνατό, ας σταθούμε λίγο κι ας σκεφτούμε. Είναι απαράδεκτο, αντί να λύσουμε το ένα, να προσθέσουμε πλήθος άλλων σοβαρών προβλημάτων στον οργανισμό μας.

Και για του λόγου το αληθές διαβάστε τι μπορεί να μας προκαλέσουν, σύμφωνα με την Ιατρική οι ταχείες και εξαντλητικές δίαιτες:

-Επιβράδυνση (!) του βασικού ρυθμού μεταβολισμού
-Μείωση της θερμοκρασίας του σώματος
-Αύξηση, επικίνδυνη μάλιστα, της συγκέντρωση κετονών στο αίμα
-Ευνοϊκή αποθήκευση των λιπών!
-Αύξηση της απώλειας νερού και μείωση του pH.
-Η απώλεια των πρώτων κιλών είναι κυρίως νερό και ανόργανα στοιχεία με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών ποσοτήτων χρήσιμων στοιχείων από τον οργανισμό, κυρίως μετάλλων και ηλεκτρολυτών, όπως το κάλιο.
-Απώλεια μυϊκού ιστού και πρωτεϊνών! Περισσότερο από το 1/3 της απώλειας κιλών προέρχεται από τον μυϊκό ιστό με συνέπειες καταστρεπτικές για το σώμα μας
-Μείωση της ευαισθησίας στη γλυκόζη
-Ευκολότερη αποθήκευση λίπους μετά την λήξη μια τέτοιας δίαιτας
-Αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για καρδιοπαθή άτομα.
-Οι εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν και σε προβληματικές ψυχολογικές όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία.

Κατόπιν αυτών …ξανασκεφτείτε το!
Στόχος μας είναι η οριστική απώλεια κιλών, με διατήρηση και βελτίωση της υγείας μας και όχι με την καταστροφή της.