Ο σύγχρονος τρόπος ζωής τρέφει την ολοένα συχνότερη ασθένεια το σακχαρώδη διαβήτη.    Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διαχειρίζεται τα διάφορα συστατικά των τροφών. Αυτό που κυρίως διαταράσσεται είναι ο μεταβολισμός της γλυκόζης, για το λόγω αυτό οι διαβητικοί έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης, με επίπτωση την ανάγκη του οργανισμού για περισσότερη έκκριση ινσουλίνης.

Η χώρα μας πρωτοστατεί  σε αυτή τη χρόνια μεταβολική και επικίνδυνη για τη ζωή νόσο. Εντούτοις,  σήμερα  κάθε διαβητικός μπορεί να ζήσει με καλύτερη ποιότητα συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς οι τρόποι αντιμετωπίσεις   έχουν αυξηθεί και εξελιχθεί. Το σίγουρο είναι  πως χρειάζεται κάτι περισσότερο από φαρμακευτική αγωγή και αυτό είναι η σωστή διατροφή.

Από διατροφική πλευρά είναι απαραίτητο:

Συχνά γεύματα

Η βασικότερη οδηγία είναι η κατανομή των γευμάτων. Απαραίτητα τα ενδιάμεσα γεύματα πέρα από τα κυρίως.

Αδυνάτισμα

Η ρύθμιση του σωματικού βάρους στα ιδανικά επίπεδα είναι πολύ σημαντική.

Περιορισμός υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αποτελούν το βασικότερο «πρόβλημα» για τη διατροφή των διαβητικών, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Προσοχή στο λίπος

Είναι σημαντικό να μειωθεί η πρόσληψη κορεσμένου (ζωικού) λίπους που περιέχεται στο κόκκινο κρέας, στο πλήρες γάλα και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, με στόχο την πρόληψη των καρδιοαγγειακών νοσημάτων που είναι πολύ συχνά στα διαβητικά άτομα.

Αύξηση βιταμινών

Πολλοί ασθενείς με διαβήτη παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο σώμα τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να ενθαρρύνουμε τους διαβητικούς να καταναλώνουν φυσικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και οι τοκοφερόλες, που προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και είναι καλύτερα να λαμβάνονται από την καθημερινή, φυσική τροφή και λιγότερο από συμπληρώματα.

Αλκοόλ

Ειδικά στους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς, το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται πάντα με συνοδεία φαγητού.

Αν πάντως πρόκειται για υπέρβαρο διαβητικό, για υπερτασικό ή πάσχοντα από αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Επιπλέον απαραίτητες οι επισκέψεις στο θεράποντα γιατρό καθώς και σε ενημερωμένους διατροφολόγους.