Τέλος οι τύψεις! Σας αρέσουν τα μακαρόνια, οι πατάτες το ψωμί; Δικαιολογημένα, λένε τώρα οι επιστήμονες. Γιατί ανακάλυψαν ότι υπάρχει μία άγνωστη ως σήμερα «έκτη γεύση» κοντά στις άλλες που γνωρίζουμε, η οποία ανιχνεύει τα αμυλώδη και τα …λατρεύει! Τα κακά νέα όμως είναι ακριβώς αυτό: Ότι δεν έχει …ανακαλυφθεί τίποτε ακόμη, που να μπλοκάρει αυτή την «έκτη γεύση» ώστε να μπορούμε να συγκρατηθούμε… Επί επιστημονικού επιπέδου τώρα η ανακάλυψη οφείλεται σε έρευνα του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «New Scientist» και σύμφωνα με αυτήν οι άνθρωποι προτιμούν τους σύνθετους υδατάνθρακες γιατί τους ανιχνεύει η γλώσσα τους! ΄Ετσι, όπως λένε οι ερευνητές η ζάχαρη μπορεί να δίνει βραχυπρόθεσμα πολύ καλή γεύση, όμως αν δώσουμε σε έναν άνθρωπο σοκολάτα και ψωμί, αυτός θα φάει μεν μία ποσότητα σοκολάτας αλλά θα προτιμήσει το ψωμί για να το καταναλώσει σε μεγάλες ποσότητες και σε καθημερινή βάση!
Ως πριν από μερικά χρόνια τέσσερις θεωρούνταν οι βασικές γεύσεις: η γλυκιά, η πικρή, η ξινή και η αλμυρή. Μόλις το 2000 εντοπίσθηκαν στην γλώσσα μας ειδικοί κάλυκες που ανιχνεύουν μια πέμπτη γεύση που την ονόμασαν umami. Είναι η πικάντικη γεύση ζωμού ή κρέατος, που προκαλεί ένα αίσθημα πληρότητας.
Στο μεταξύ όμως ψάχνουν και τη λιπαρή γεύση! Άλλα νέα από εκεί (Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις), όπου οι ερευνητές εντόπισαν έναν χημικό υποδοχέα στους κάλυκες της γλώσσας, ο οποίος αναγνωρίζει τα μόρια του λίπους! («Journal of Lipid Research»). Και το χειρότερο: Ανακαλύφθηκε επίσης, ότι η ευαισθησία στη λιπαρή γεύση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο! Οσοι λοιπόν έχουν μειωμένη ευαισθησία δεν αντιλαμβάνονται τι τρώνε! Αρα καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά!
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά σε …απλά ελληνικά; Και για ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος;
Όσες ερμηνείες κι αν υπάρξουν τα δεδομένα ως προς την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων δεν αλλάζουν. Μπορεί να δικαιολογούν τις προτιμήσεις μας, από την άλλη όμως επιβεβαιώνουν έναν εθισμό που μπορεί να προκαλούν. Η μόνη απάντηση επομένως είναι αυτή στην οποία επιμένουμε:
΄Αμυλο και σάκχαρα δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από μία ισορροπημένη διατροφή
Η ποσότητα και η ποιότητά τους όμως επιβάλλεται να είναι πάντα ελεγχόμενη
Γιατί και η στέρηση φέρνει ως γνωστόν αντίθετα αποτελέσματα