BOTANA

Η καθημερινότητά μας συχνά είναι πολύ δύσκολη και κουραστική. Το στρες και ο πανικός καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας, προκαλώντας προβλήματα υγείας  όπως αϋπνίες, ημικρανίες, γαστρεντερικά αλλά και καρδιακά.
Πως όμως θα μας βοηθήσει η διατροφή σε όλα αυτό; Αν και το έχουμε πει πολλές φορές πως η σωστή διατροφή μας προσφέρει υγεία και καλή ψυχολογική κατάσταση, θα σας πω και ένα άλλο μυστικό: βότανα.

Τα βότανα, είναι θαυματουργά!!

Ας δούμε όμως μερικά, και ας μάθουμε τι μας προσφέρουν:

Αγριάδα : φυσικό αντιβιοτικό με αντιοξειδωτική δράση και πολύ διουρητικό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως μειώνει και τη χοληστερίνη του αίματος. Βοηθά ενάντια στους κολικούς του συκωτιού, στις πέτρες στη χολή, και την κυτταρίτιδα.

Αψιθία: για τη κακή πέψη. Καταπολεμά τις ζαλάδες, τις λιποθυμίες αλλά και σταματά τη διάρροια και τους εμετούς. Βοηθά και στο αδυνάτισμα.

Βασιλικός: για όσους έχουν στρες, και εξαιτίας αυτού πονοκεφάλους.

Βαλεριάνα: η πιο χρήσιμη, διώχνει αϋπνίες, νεύρα, άγχος, ημικρανίες, νευρασθένεια, πονοκέφαλο, καούρες του στομαχιού

Δεντρολίβανο: κολίτιδα, διάρροια, βρογχίτιδες, άσθμα και γρίπη, εντερικές διαταραχές, ρευματισμούς αλλά και μειωμένη όρεξη; Να το φάρμακο σας

Ευκάλυπτος: έχει υπογλυκαιμική δράση. Κατεβάζει τον πυρετό. Καταπραΰνει το βήχα, άσθμα, γρίπη, βρογχίτιδες, τις νευραλγίες και τον πονόλαιμο

Θυμάρι: για το άγχος, κυκλοφορικό, κατάθλιψη, ημικρανίες, νεύρα.
Κάρδαμο: περιέχει βιταμίνες, ιώδιο, σίδηρο, ασβέστιο, είναι καρδιοτονωτικό, καθαρίζει το αίμα και αφαιρεί φακίδες και πανάδες.

Λουΐζα: διώχνει τον πονοκέφαλο, τον πονόματο, τους πόνους των ρευματισμών. Κάνει καλό στις στομαχικές ανωμαλίες, βοηθάει στο αδυνάτισμα. Πολεμάει την αϋπνία που προέρχεται από νευρική κούραση.

Λεβάντα: για κάθε πόνο, ακόμα και της καρδιάς, για ημικρανίες, πονοκεφάλους, κακή χώνεψη και λιποθυμία. Κατεβάζει και τη πίεση

Μαντζουράνα: καταπολεμά το άγχος, πονοκεφάλους, κρυολόγημα, αμυγδαλές, αϋπνίες. Αντιοξειδωτική και βοηθάει τον οργανισμό να διώξει τα πρηξίματα, δυσπεψία και πονόκοιλο.

Μαραθόσπορος: ανακουφίζει τα αρθριτικά, άσθμα, βήχα, τυμπανισμό, πόνους της κοιλιάς, ολιγουρία, σταματά τον εμετό. Βοηθάει στο αδυνάτισμα.

Ταραξάκο: για τη χοληστερίνη, ερεθισμούς του δέρματος, πρηξίματα, καούρες στο στομάχι, πόνο στο συκώτι, αρθρίτιδα, διαβήτη και πυρετό.

Τίλιο: ηρεμιστικό των νεύρων, ημικρανίες, νευραλγίες, ζαλάδες, αϋπνίες. Για βήχα, κρυολογήματα, εμετό, ρευματισμούς, αρθριτικά, δυσπεψία.

Τσάι του βουνού: για γρίπη και πονόλαιμο. Τονωτικό του σώματος και του εγκεφάλου, κάνει καλό στην αρτηριοσκλήρωση, πονοκέφαλο, ευκοιλιότητα και μεσογειακή αναιμία.

Φασκόμηλο: ηρεμεί τα νεύρα. Γα κατάθλιψη, φαρυγγίτιδα, βήχα, βράχνιασμα, λαιμό, υπόταση, διάρροια, αμυγδαλές, δαγκώματα εντόμων. Πολύτιμο για όσους ιδρώνουν τα χέρια τους και οι μασχάλες. Για κυκλοφορικά προβλήματα

Χαμομήλι: ηρεμιστικό των νεύρων, ημικρανίες, νευραλγίες, ζαλάδες και αϋπνίες. Επουλώνει εγκαύματα και σπυριά. Ανακουφίζει από αναφυλαξία, φαγούρα, πονόδοντο, βήχα, κρυολογήματα, τυμπανισμό, αιμορροΐδες, κράμπες, πόνο των αυτιών και πληγές στο στόμα.