Ποιος και ποια δεν θυμάται, που όταν ήμασταν μικροί μπορούσαμε να χάσουμε τα παραπανήσια κιλά των διακοπών μέσα σε ελάχιστο χρόνο… Τα δυο –τρία κιλά έφευγαν τρέχοντας με μικρή μόνο προσπάθεια και απλώς με την επανένταξη σε πιο κανονικό τρόπο ζωής. Όσοι έχουμε περάσει όμως αυτές τις ηλικίες βλέπουμε με τρόμο τη ζυγαριά, αφού ξέρουμε καλά, πως …ό,τι ανεβαίνει, χρειάζεται κόπο για να κατέβει… Ζυγισμένα πράγματα… Ο λόγος βρίσκεται φυσικά στο μεταβολισμό μας. Που όσο εμείς μεγαλώνουμε τόσο αυτός πέφτει… Άδικο αλλά αληθές…

  Γιατί μειώνεται όμως ο μεταβολισμός όσο περνούν τα χρόνια;

Κυρίως γιατί χάνουμε μυϊκή μάζα και γιατί ασκούμαστε λιγότερο. Αλλά και εξ αιτίας ορμονικού προβλήματος από τον θυρεοειδή αδένα (βασικός ρυθμιστής του μεταβολισμού είναι η θυροξίνη, η αύξηση της οποίας αυξάνει και τον μεταβολισμό ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν πέφτει). Επίσης λόγω της μείωσης των οιστρογόνων για τις γυναίκες και της τεστοστερόνης για τους άνδρες, κάτι που οδηγεί στην αύξηση του λίπους. Εδώ μάλιστα υπάρχει για τις γυναίκες άλλη «αδικία»: Οι άνδρες έχουν συνήθως 10-15% υψηλότερο βασικό μεταβολισμό από τις γυναίκες.
Μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Βεβαίως! Η άσκηση είναι αυτή που σε κάθε ηλικία μπορεί να προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Αλλά και ηδιατροφή  μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη πιο έντονων ρυθμών του μεταβολισμού, κάτι που θα οδηγήσει φυσικά στην καύση του λίπους.

  Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό;

Ασφαλώς και υπάρχουν! Η συστηματική ένταξή τους στην καθημερινή διατροφή μας μπορεί να δώσει σημαντικά οφέλη. ΄Εχουμε και λέμε:

 –Αβοκάντο,  Μπανάνες, Γκρέιπφρουτ, Μούρα.

  -Καυτερές πιπεριές

  -Σαρδέλες, Σολομός

  -Αυγά

  -Καστανό ρύζι,  Κινόα

  –Ελαιόλαδο, Λάδι καρύδας, Φοινικέλαιο

  -Κεφίρ,  Πράσινο τσάι

  -Καρύδια

   Υπάρχουν κι άλλα; Μάλιστα!

  ΄Οσο περισσότερο νερό πίνουμε τόσο αυξάνει κι ο μεταβολισμός μας! ΄Ετσι λένε οι ιατρικές έρευνες

   Όσο περισσότερο και δυνατότερα γελάμε τόσο το καλύτερο για την καρδιά μας αλλά και για τον μεταβολισμό μας. Επίσης από ιατρικές έρευνες. Και,

  Αν μειώσουμε τη θερμοκρασία του δωματίου μας κατά λίγους βαθμούς Κελσίου, πάλι θα επιταχύνουμε τον μεταβολισμό ενώ εμείς κοιμόμαστε.