Στην αρχή της ταινίας «΄Οσα παίρνει ο άνεμος» η ατίθαση Σκάρλετ Ο΄ Χάρα βιάζεται να πάει στη συγκέντρωση που την έχουν καλέσει, χωρίς να έχει βάλει ούτε μπουκιά στο στόμα της! Η παραμάνα της όμως την μαλώνει, γιατί δεν επιτρέπεται ένα κορίτσι της τάξης της να πέσει με τα μούτρα στο φαγητό στο ξένο σπίτι…

Κοντά έναν αιώνα αργότερα η ευγένεια απαιτεί το …αντίθετο, όταν μας έχουν καλεσμένους σε γεύμα. Πόσοι από εμάς μένουμε νηστικοί το μεσημέρι, γιατί είμαστε καλεσμένοι το βράδυ; Άλλωστε το να μη δοκιμάζεις τα φαγητά είναι προσβολή για την οικοδέσποινα. Από την άλλη πάντως, παραμένει ως αγένεια το να …καθαρίσεις τον μπουφέ.

Εσείς …εμείς τι κάναμε άραγε στις γιορτές που πέρασαν; Κρατήσαμε χαρακτήρα ή δεν αφήσαμε ούτε ψίχουλο; Στην ώρα του απολογισμού, που έφτασε πια …κάποια παντελόνια στενεύουν στη μέση, σε κάποιες φούστες το φερμουάρ δεν ανεβαίνει… Γνωστά πράγματα. Κατά μέσο όρο ένας ενήλικάς θα πάρει 2-3 κιλά κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Όσο πιο γρήγορα όμως αρχίσει κανείς την αποκατάσταση, τόσο το καλύτερο! Τα κιλά που πήραμε στις γιορτές δεν θα προφθάσουν να εδραιωθούν αν προσπαθήσουμε να τα διώξουμε γρήγορα. Το αντίθετο, αν καθυστερήσουμε να λάβουμε μέτρα, διατηρώντας μάλιστα και κάποιες εορταστικές συνήθειες, θα τα δούμε φυσικά να αυξάνονται.

 

Πρώτο μέτρο λοιπόν, η επάνοδός μας σε μια ισορροπημένη διατροφή. Για να θυμίσουμε:

*Τρώμε πρωτεΐνες και λαχανικά – φρούτα – όσπρια. Τις πρώτες (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, άπαχα γαλακτοκομικά) για να διατηρήσουμε γερό μυϊκό ιστό και να κρατάμε δραστήριο τον μεταβολισμό μας. Τα δεύτερα, γιατί οι βιταμίνες και ένα σωρό άλλα συστατικά που περιέχουν, κρατούν τον οργανισμό μας υγιή (φυσικά δεν υπερβάλουμε στις ποσότητες).

*Αποφεύγουμε τα γλυκά και τη ζάχαρη γενικώς (αρκετά γλυκαθήκαμε στις γιορτές…). Λέμε όχι στο αλκοόλ. Είναι από μόνο του ικανό να μας προσθέτει κιλά, χωρίς να κάνουμε καμία άλλη παρέκβαση στη διατροφή μας… Αποφεύγουμε επίσης τα αναψυκτικά. Μπορούμε  σε αντιστάθμισμα όμως, να πιούμε φυσικό ανθρακούχο νερό με φρέσκο λεμόνι ή πορτοκάλι.

 

Δεύτερο μέτρο, η υιοθέτηση κάποιων συνηθειών, που μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά και να κρατούμε ιδανικό σωματικό βάρος. Όπως:

*Τρώμε πάντα πρωινό. Δεν χάνουμε γεύματα. Δεν μένουμε για πολλές ώρες χωρίς τροφή.

*Μαγειρεύουμε στο φούρνο και στη σχάρα. Όχι στο τηγάνι και την κατσαρόλα.

*Χρησιμοποιούμε μπαχαρικά και μυρωδικά στο μαγείρεμα -δίνουν γεύση ακόμη και στο πλέον διαιτητικό φαγητό.     Επίσης επιλέγουμε καυτερές πιπεριές ό,τι πρέπει για την διέγερση του μεταβολισμού.

*Προσθέτουμε ξίδι και λεμόνι στο φαγητό μας. Συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού ώστε να μην πεινάμε.

*Αποφεύγουμε τα έτοιμα φαγητά και γενικώς τις παραγγελίες για φαγητό «απ΄ έξω».

*Τρώμε το γλυκό μετά το φαγητό, γιατί έχουμε την ελπίδα ότι έτσι θα φάμε λιγότερο.

*Πίνουμε άφθονο νερό. Περί τα 8 – 10 ποτήρια ημερησίως. Επιπλέον ροφήματα, όπως το τσάι, ειδικά το πράσινο.

*Μαθαίνουμε να διαβάζουμε τη σήμανση στα πακέτα των τροφίμων ώστε να εντοπίζουμε την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και σε άλλα απολύτως βλαβερά συστατικά.

*Ασκούμαστε! Με όποιο τρόπο μας αρέσει, αρκεί να σηκωθούμε από την πολυθρόνα. Τέσσερις ως πέντε φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά οπωσδήποτε. Το περπάτημα, οι δουλειές στο σπίτι και στον κήπο, το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες περιλαμβάνονται επίσης.

*Δεν αρνούμαστε εξόδους, αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ το μέτρο στο φαγητό.

«Να μη σας προσβάλλω, είναι θαυμάσιο, αλλά δεν θα πάρω», έλεγαν οι μαμάδες μας γνωρίζοντας, πότε έπρεπε να βάλουν φρένο στο τρίτο φοντανάκι. Εσείς;