Ποιο είναι το πιο ακριβό καφέ της Αθήνας; Εντάξει, υπάρχουν μαγαζιά με τιμές πολύ τσιμπημένες… Για να μην πούμε όμως, τι γίνεται κι αλλού, όπως στη Βενετία φερ΄ ειπείν, όπου πληρώνεις μαζί και τη …γόνδολα και τον γονδολιέρη! Και πάλι όμως, φτηνά είναι…

Γιατί, ανεξαρτήτως πόλης, χώρας, πολυτέλειας και εν πάσει περιπτώσει όλου του περιτυλίγματος, όταν φθάνουμε στο δια ταύτα, στον ίδιο τον καφέ δηλαδή, τα πράγματα αλλάζουν. Βλέπετε, υπάρχουν καφέδες και καφέδες… Και κάποιοι μπορεί να κοστίζουν ως και 900 δολάρια το μισό κιλό! Εξωπραγματικό; Και πού να μάθετε πώς παράγονται μερικοί από αυτούς…

΄Εχουμε και λέμε λοιπόν

* Πρώτος στο λίστα  σπανιότητας, άρα και τιμής ο Black Ivory από την Ταϊλάνδη. Με 900 όπως είπαμε δολαριάκια το μισόκιλο. Εκπληκτικός, λένε όσοι τον δοκίμασαν, μόνον που δεν συνίσταται σε σιχασιάρηδες. Διότι ο Black Ivory παράγεται από περιττώματα ελέφαντα! Για την ακρίβεια  δίνουν στον ελέφαντα να φάει καρπούς από καφεόδενδρα, της ποικιλίας Arabica συγκεκριμένα, και κατά τη διάρκεια της πέψης τα ένζυμα του στομάχου του επενεργούν στους κόκκους του καφέ, οι οποίοι εν συνεχεία αποβάλλονται αχώνευτοι. Τους μαζεύουν, τους πλένουν, τους ξεραίνουν στον ήλιο και όταν εν τέλει είναι έτοιμοι έχουν αποκτήσει μοναδικό άρωμα και γεύση!

* Από κοντά ο εξίσου περίφημος καφές  Kopi Luwak με σοκολατένια επίγευση και μοναδικό άρωμα. Τόπος παραγωγής του η Ινδονησία και η τιμή του στα 600 δολάρια το μισό κιλό. Εδώ τους κόκκους του καφέ τους τρώνε κάτι νυκτόβια ζωάκια, αιλουροειδή για την ακρίβεια, που ονομάζονται luwak. Στο στομάχι τους γίνεται όλη η επεξεργασία με τα ένζυμα που εισχωρούν στους κόκκους του καφέ, οι οποίοι εν τέλει αποβάλλονται επίσης αχώνευτοι. Από αυτούς τους κόκκους προκύπτει στη συνέχεια ο καφές για κατανάλωση.

  *Από τον Παναμά ο αμέσως επόμενος καφές με την ονομασία Hacienda La Esmeralda. Παράγεται αποκλειστικά στην πόλη Boquete και καλλιεργείται κυρίως στην σκιά παλιών μεγάλων δέντρων. Η τιμή του μόλις 117,50 δολάρια το μισό κιλό.

  * Στο νησί της Αγίας Ελένης στο Νότιο Ατλαντικό παράγεται το καφές St. Helena Coffee Company’s Island. Τι μας θυμίζει το εν λόγω νησί; Μα εκεί δεν ήταν που εξορίσθηκε ο Μέγας Ναπολέων; Εκεί βέβαια! Και σ΄αυτόν άλλωστε οφείλει την φήμη του, καθώς ο ίδιος ήταν φανατικός οπαδός του συγκεκριμένου καφέ, μάλιστα φύτευε, λένε, κι αυτός σπόρους στο νησί. Η τιμή του πάντως σήμερα ανέρχεται στα 70 δολάρια, πάντα το μισόκιλο.

  *Με ήπια, φίνα γεύση και με μεγάλη φήμη σήμερα είναι ο Jamaican Blue Mountain. Καλλιεργείται, όπως λέει και τ΄ όνομά του στα πανέμορφα Blue Mountains της Τζαμάικα, απ΄ όπου το σύνολο σχεδόν της παραγωγής ταξιδεύει για την Ιαπωνία, όπου έχει μεγάλη πέραση. Στα 63 δολάρια το μισό κιλό η τιμή του.

*Βραζιλιάνικος ο επόμενος, με την ονομασία Fazenda Santa Ines. Με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά, αφού παραπέμπει στην γλυκύτητα των μούρων και της καραμέλας καλλιεργείται στην πολιτεία Minas Geraiz. Για την παραγωγή αυτού του καφέ μάλιστα χρησιμοποιούνται ακόμη οι παραδοσιακές τεχνικές. Τιμή μισού κιλού στα 50 δολάρια

  *Και ο El Injerto από την Γουατεμάλα. Εξαιρετικής ποιότητας, καλλιεργείται στην περιοχή Huehuetenango και είναι ο φθηνότερος από τους ακριβούς αφού κοστίζει μόλις 45 δολάρια ανά μισό κιλό.

 

  Τι κρίμα πάντως να μην παράγει κι η Ελλάδα καφέ… Με τέτοια κατανάλωση που κάνουμε…