Χριστουγεννιάτικα  στολίδια στους δρόμους, στα μαγαζιά, στα σπίτια (εκείνος ο γείτονας έχει στολίσει ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου προκαλώντας μας εορταστική σύγχυση, αλλά δεν πειράζει…) και τα ζαχαροπλαστεία …ντύθηκαν τα πιο παχυντικά τους γλυκά… Ό,τι καλύτερο για να αρχίσουμε να το ρίχνουμε έξω… Στο φαγητό φυσικά…

Όμως τα Χριστούγεννα δεν ήρθαν ακόμη.  Αν αρχίσουμε να τρώμε από τώρα, τον Γενάρη θα μετράμε και ένα και δύο και …τέσσερα – πέντε κιλά επιπλέον.  Κατόπιν αυτών, ηθικό δίδαγμα: Συγκρατηθείτε!

 

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Μέτρο 1ο. Να μη χαλαρώνουμε.

Εντάξει, πολλές οι ονομαστικές γιορτές και οι προσκλήσεις  αλλά να θυμόμαστε και τις επιπτώσεις  μετά από τα πλούσια κεράσματα. Βρείτε μια δικαιολογία για να αρνηθείτε ένα ακόμη γλυκό, πιστέψτε την και να την εφαρμόζετε σε κάθε περίπτωση. Του τύπου «Μόλις έφαγα» ή «Μπορώ να το πάρω μαζί μου». Και μην αγοράζετε από τώρα μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Θα ΄ρθει η ώρα τους!

Μέτρο 2ο. Φροντίζουμε τη διατροφή μας:

Τρώμε καλό πρωινό! Με ψωμάκι ολικής άλεσης και οπωσδήποτε ένα φρούτο. Παράλληλα προσθέτουμε κάτι γλυκό: Μέλι βεβαίως

Κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα ώστε να μπορούμε να αντισταθούμε, στο ενδιάμεσο, σε όλα τα καλούδια αυτών των ημερών

Αποφεύγουμε ειδικά αυτές τις προεόρτιες ημέρες την κατανάλωση ζωικών τροφών με πολύ λίπος και στρεφόμαστε περισσότερο στο κοτόπουλο και το ψάρι

Προτιμούμε φρούτα και λαχανικά (σε κάθε εποχή ασφαλώς)

Αποφεύγουμε χυμούς φρούτων και αναψυκτικά γιατί μας φουσκώνουν και μας προσθέτουν πολλές θερμίδες

Αγαπάμε τους ξηρούς καρπούς στα ενδιάμεσα των γευμάτων ως σνακ

Απολαμβάνουμε την μαύρη σοκολάτα ειδικά μετά το γεύμα, γιατί μας γλυτώνει και από την επιθυμία άλλου γλυκού

Μέτρο 3ο. Περπατάμε και ασκούμεθα καθημερινώς.

Οι μέρες προσφέρονται, ειδικά για το πρώτο. ΄Ενας περίπατος πριν το γεύμα, οι δουλειές σας με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο είναι ό,τι πρέπει για την …αντιμετώπιση των γιορτών.