Κρυολογήσατε; Εσείς και …πολλοί ακόμη. Στη μέση του χειμώνα με τις ιώσεις να κάνουν χορό γύρω μας, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν μείνει απρόσβλητοι. Τα καλά νέα όμως είναι, ότι παράλληλα με τα φάρμακα που θα συστήσει ο γιατρός, η διατροφή μας σ΄αυτή τη δυσάρεστη φάση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην ταχύτερη ανάρρωσή μας.

 

Φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά (πάντα με χαμηλά λιπαρά), βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της άμυνας. Μαζί και μερικές απρόσμενες προσθήκες: Το κρεμμύδι και το σκόρδο! Και τα δύο για τις αντιμικροβιακές ιδιότητές τους, ειδικά μάλιστα το δεύτερο.

 

Σε καθημερινή βάση λοιπόν:

Πιείτε φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών! Προτιμείστε εσπεριδοειδή, σπανάκι, μπρόκολο, καρότο, πιπεριές, ντομάτες. Οι βιταμίνες τους C και A είναι αναντικατάστατες.
Φτιάξτε σούπες! Με ιδανική μάλιστα για το κρυολόγημα, την κοτόσουπα.

Επιλέξτε πρωτεΐνες από λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) γιατί βοηθούν τον οργανισμό στη σύνθεση αντισωμάτων, χωρίς να τον επιβαρύνουν με επιπλέον λιπαρά.

Φυσικά ψάρι! Ειδικά όμως αυτό που είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα: σαρδέλα, κολιός, πέστροφα και φυσικά σολωμός.

Καταναλώστε άφοβα γιαούρτι και κεφίρ για τα προβιοτικά τους, τα οποία διατηρούν την ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.

Προσθέστε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς. Έχουν βιταμίνες, μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο, ω3 λιπαρά! Τι άλλο θέλετε!

Πιείτε ζεστό τσάι, πράσινο ή μαύρο που περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Καταναλώστε οπωσδήποτε 2 λίτρα υγρών την ημέρα. Γιατί η αφυδάτωση καιροφυλακτεί.

 

Τι πρέπει να αποφύγετε; Η μεγάλη κατανάλωση σακχάρων αλλά και αλκοόλ επιδρούν αρνητικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ίδιο και οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά καθώς θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων ενώ δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά.  Μακριά λοιπόν από αυτά. Έτσι κι αλλιώς!