Αυγά σφιχτά, αυγά μελάτα, αυγά ποσέ, αυγά τηγανητά. Αυγά κόκκινα, πράσινα, κίτρινα και ό,τι άλλο τα είχατε βάψει το Πάσχα. Αυγά για τσούγκρισμα αλλά και αυγά κλούβια, κατάλληλα για …εκσφενδονισμό προς  άτομα αντιπαθή ή απλώς για διαμαρτυρία προς πάσα κατεύθυνση!

Αυγά όμως και για τη διατροφή, την καλή μας υγεία, αυγά σύμμαχο στην προσπάθεια για την απώλεια κιλών.

  Γιατί …αυγό το θαυματουργό!

Περιέχει βιταμίνες Α, Β6, Β12, D και E, επίσης φυλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά, Ω3 και Ω6 λιπαρά! Ως εκ τούτου: Μας δίνει καλή ποιότητα πρωτεΐνης την οποία χρειαζόμαστε καθημερινά. Ενισχύει την όραση και προλαμβάνει την εμφάνιση ωχράς κηλίδας, αποκαθιστά τυχόν μυικές απώλειες, συμβάλει στον μεταβολισμό και στη διατήρηση ισορροπημένου βάρους, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και το νεώτερο, πλην εξαιρετικά σημαντικό: Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών! Το απέδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American College of Nutrition, σύμφωνα με την οποία  η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 12%!

  Και με τη χοληστερίνη τι γίνεται;
Επίσης καλά είναι τα νέα και εδώ. Γιατί σύμφωνα με τις έρευνες των τελευταίων είκοσι ετών η κατανάλωση αυγών, ακόμη και σε καθημερινή βάση (ενός την ημέρα πάντως) δεν αλλάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Με την προϋπόθεση ασφαλώς, ότι η γενική διατροφή μας είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Γιατί όπως φαίνεται, αυτό που κυρίως ανεβάζει την χοληστερίνη μας είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι πρόσληψη της χοληστερίνης από τις άλλες τροφές.

  ΄Ετσι ακόμη και εκείνοι, που έχουν υψηλή χοληστερίνη μπορούν να τρώνε αυγά, όχι όμως περισσότερα από δύο ως τέσσερα την εβδομάδα και σίγουρα όχι όλα μαζί.
Όσον αφορά το αδυνάτισμα …εδώ είναι που τα αυγά δίνουν ρεσιτάλ! Γιατί είναι εξαιρετικά θρεπτικά, προκαλώντας ταυτόχρονα αίσθημα κορεσμού, ώστε να μην υπάρχει για ώρες το αίσθημα της πείνας!

  Όμως προσοχή!

  ΄Οσο πολύτιμα κι αν είναι τα αυγά ωμά -θυμόσαστε παλιά, που τρώγαμε κρόκους χτυπητούς με ζάχαρη; – πρέπει να τα αποφεύγουμε. Ο λόγος; Η σαλμονέλα καιροφυλακτεί.