Εγώ σήμερα θα φάω μόνον μια σαλάτα! Μεγάλη για να χορτάσω!
Αλλά πριν …αλέκτορα φωνήσαι τρις (που είναι και πρόσφατο) η αγαπητή φίλη με τις σοβαρές δηλώσεις ακούστηκε να ψάχνει απεγνωσμένα: «καμιά φρυγανιά βρε παιδιά. Κάτι να με πιάσει…».
Διότι καλή και υγιεινή η σαλάτα αλλά …δεν σε πιάνει. Δεν σε χορταίνει. Αντίθετα, αφήνοντάς σε ακάλυπτο από πλευράς πείνας επιπίπτεις επί παντός βρεθεί στο διάβα σου…
Αλλά δεν είναι μόνον η σαλάτα, που όχι μόνον δεν μας χορταίνει αλλά και μας …ανοίγει την όρεξη αντί να την κατευνάζει. Υπάρχουν κι άλλες τροφές, μερικές από τις οποίες μπορεί επίσης να είναι υγιεινές, όμως έχουν τα αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα: Μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο!
΄Εχουμε και λέμε λοιπόν
Οι αγαπημένες μας σαλάτες, ειδικά μάλιστα οι πράσινες δεν μπορούν με τίποτε να κορέσουν την πείνα μας.
Η λύση: Προσθέστε στη σαλάτα κοτόπουλο ή σολομό ή κάποιο τόνο. Μπορείτε επίσης να την αναμείξετε με ρεβίθια ή καστανό ρύζι και αμέσως το γεύμα γίνεται χορταστικό και αποτελεσματικό!
Δυνατοί και υγιεινοί οι χυμοί αφού είναι φουλ σε βιταμίνες. ΄Εχουν όμως ένα ελάττωμα: Ανοίγουν την όρεξη, γιατί τα σάκχαρα που περιέχουν απορροφώνται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, ανεβάζοντας τη γλυκόζη στο αίμα. Αποτέλεσμα; Να ζητάμε περισσότερο φαγητό.
Η λύση: Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά στη φυσική τους μορφή, γιατί έτσι προσφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας
Τι ψυχή έχει ένα κράκερ; Είναι όμως μόνον ένα; Ή πάμε και στα δύο, τρία και στη συνέχεια …χάνεται ο λογαριασμός; Να θυμίσουμε ότι τα κράκερ είναι φυσικά υδατάνθρακες. Απορροφώνται λοιπόν τάχιστα από τον οργανισμό, οπότε η πείνα είναι προ των πυλών.
Η λύση: Συνοδέψτε ένα κράκερ με αβοκάντο ή τυρί κότατζ. Χορταίνει και δεν ζητάει επανάληψη.
Αλατισμένοι ξηροί καρποί, τσιπς και άλλα αλμυρά σνακ δεν προκαλούν μόνον δίψα αλλά και πείνα… Δεν το θέλουμε αυτό!
Η λύση: Οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι ούτως ή άλλως πιο υγιεινοί, όσο για τα τσιπς …απλώς περιορίστε τα.
Ποιο είναι το καλύτερο συνοδευτικό του κρασιού: Μα, το καλό φαγητό! Όλα τα ποτά όμως, μας ανοίγουν την όρεξη, χώρια δηλαδή που μας φορτώνουν και θερμίδες…
Η λύση: Μία και μοναδική. Έλεγχος στο αλκοόλ για πολλούς λόγους
Περίεργο αλλά αληθές: Μπορεί τα τεχνητά γλυκαντικά, που βρίσκονται σε διάφορα light προϊόντα, κυρίως μάλιστα στα αναψυκτικά, να μας προστατεύουν από την προσθήκη ζάχαρης, έχουν όμως και μια άλλη ιδιότητα. Μας ανοίγουν την όρεξη για γλυκό!
Η λύση: Περιορίζουμε ό,τι περιλαμβάνει τεχνητά γλυκαντικά. Διαφορετικά είναι μια ευκαιρία να δείξουμε …δύναμη χαρακτήρος!