Γυμνάζεστε; Άριστα δέκα! Γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος απώλειας κιλών από το συνδυασμό διατροφής και γυμναστικής. Ακόμη και της πιο ήπιας. Κι αυτό, γιατί σε κάθε περίπτωση θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό μας, χώρια τα όποια άλλα ευεργετήματα που θα αποκομίσουμε.

  Τι τρώμε όμως πριν και μετά τη γυμναστική;

  Καλούς υδατάνθρακες και καλές πρωτεΐνες είναι η απάντηση. Και παράλληλα καλή, φυσική ενυδάτωση του  οργανισμού.

  Αλλά ας τα πούμε πιο αναλυτικά:

-Κατ΄αρχάς τρώμε πρωινό 1 έως 2 ώρες προ της άσκησης. Τρώμε μεσημεριανό τουλάχιστον 3 έως 4 ώρες πριν. Κι όσον αφορά τα μικρά, ενδιάμεσα γεύματα από 1 έως και 3 ώρες πριν, αναλόγως τι περιλαμβάνουν. ΄Οσο για το γεύμα που θα ακολουθήσει την άσκηση, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 30 λεπτά προτού καταναλωθεί.

  Πριν την άσκηση:

-Δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο, γάλα, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο είναι οι καλοί υδατάνθρακες, που θα τονώσουν τον οργανισμό.

Προσοχή: Μεγάλη ποσότητα φαγητού προ της άσκησης είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσφορία και στομαχικές κράμπες. Νηστικοί πάντως δεν ενδείκνυται να γυμναστούμε, γιατί ο οργανισμός μας δεν θα έχει την απαιτούμενη ενέργεια.

  Μετά την άσκηση:

-Κρέας άπαχο, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ψάρια, αυγά, λαχανικά ωμά ή βραστά – ψητά, όσπρια, γάλα είναι οι πλέον ενδεδειγμένες πρωτεΐνες, που βοηθούν τον οργανισμό να ανακάμψει από την προσπάθεια.

 -Σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου καταναλώνουμε άφθονα υγρά, κατά προτίμηση νερό και αφεψήματα. Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση από τους μύες του γαλακτικού οξέος, που παράγεται κατά την άσκηση.

    Tips για καλύτερη διατροφή και άσκηση:

   -Επιλέγουμε  σολομό, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα αλλά και καρύδια και λιναρόσπορο, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, απολύτως απαραίτητα για τον οργανισμό μας ειδικά σε περίοδο άσκησης.

-Τρώμε σπανάκι, φασολάκια και φασόλια, ηλιόσπορους και σπόρους κολοκύθας, γιατί περιέχουν μαγνήσιο που βοηθά στην ενέργεια του οργανισμού.

-Τρώμε επίσης αυγά και γαλακτοκομικά, κοτόπουλο αλλά και δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όλα αυτά, γιατί περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συντελεί στον μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας

-Επιλέγουμε μπανάνες γιατί βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών και του καλίου, που μειώνονται κατά την άσκηση.

-Καταναλώνουμε άφοβα καφέ, καθώς η καφεΐνη ενισχύει την αντοχή μας.