Και φθάνει λοιπόν ο Οδυσσέας στη χώρα των Λωτοφάγων…  ΄Αγνωστος τόπος, ειρηνικός και όμορφος, φιλόξενοι οι κάτοικοί του. Κάπου στη Βόρεια Αφρική θα πρέπει να ήταν, λένε σήμερα οι ιστορικοί, ίσως στην Τυνησία. Ο Οδυσσέας όμως δεν τα ήξερε τότε όλα αυτά. Γι΄αυτό κι έστειλε μερικούς άνδρες από το πλήρωμά του προς εξερεύνηση… Τη συνέχεια την ξέρετε. Γλυκός, χυμώδης, θρεπτικός, αυτός ο λαμπερός καρπός του λωτού, στο χρώμα του καυτού ήλιου σαγήνεψε και σαγηνεύει τον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Άλλωστε πέρα από τους μύθους αυτό που ξέρουμε πλέον είναι ότι ο λωτός είναι ένα σούπερ αντιοξειδωτικό φρούτο. Πραγματικά ένας μαγικός καρπός! Γιατί;

Είναι τόσο πλούσιος σε βιταμίνη C  που προσφέρει στον οργανισμό μας το 21% περίπου της ημερήσιας δόσης που χρειαζόμαστε. Κι όπως ξέρουμε η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, βοηθάει στον σχηματισμό του κολλαγόνου της επιδερμίδας μας και μας κάνει να λάμπουμε, αποτρέποντας την καταστροφή των κυττάρων, που οδηγούν στο γήρας.

Τα είπαμε όλα; Όχι, ο λωτός έχει κι άλλα:

Είναι πλούσιος επίσης σε φυτικές ίνες, που είναι σπουδαίες για τον οργανισμό και για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών (διαβήτης, χολολιθίαση, υψηλή χοληστερίνη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου  καρκίνος κ.ά.)

Περιέχει ορισμένα συστατικά που έχουν μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση: Είναι το β-καροτένιο, το λυκοπένιο καθώς και φλαβονοειδή, όπως οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες, που εκτός των άλλων δίνουν στον λωτό αυτό το υπέροχο χρώμα.

Και το καλύτερο!

Ο λωτός βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Δεδομένου μάλιστα, ότι ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους έχει μόνον 70 θερμίδες.

Στην αρχαιότητα ο λωτός συμβόλιζε τη γονιμότητα, τον ερωτισμό αλλά και την αγνότητα. Οι αρχαίοι τον λάτρευαν και δεν φοβούνταν καθόλου μήπως πάθουν ό,τι και οι σύντροφοι του Οδυσσέα, που ξέχασαν ποιοι ήταν και πού πήγαιναν. Σήμερα πάντως οι ειδικοί επί του θέματος λένε, ότι μπορεί και να είχαν δίκιο οι καημένοι, γιατί ενδέχεται να δοκίμασαν κάποια συγγενικά είδη που έχουν ψυχοτρόπες ιδιότητες.

Εμείς όμως δεν κινδυνεύουμε.

Απολαύστε λοιπόν τον λωτό! Είναι η εποχή του! Φροντίστε όμως να είναι ώριμος. Φρέσκος, σε σαλάτες ή σε σάλτσες, μαρμελάδες κλπ είναι πάντα πολύτιμος!