Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά αλλά …τα αδυνατίζει κιόλας! Και όχι μόνον τα παιδιά φυσικά, αλλά όλους μας! ΄Ολες οι σχετικές επιστημονικές μελέτες των τελευταίων χρόνων είναι κατηγορηματικές:

Ο σωστός ύπνος βοηθά στην απώλεια βάρους, συγκεκριμένα μάλιστα στην απώλεια λίπους, συντελώντας στη διατήρηση μιας υγιούς οργανικής κατάστασης.

Ο ανεπαρκής ύπνος, αντιθέτως, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο μεταβολισμό με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ειδικά μάλιστα τα άτομα, που ακολουθούν κάποια δίαιτα, αλλά δεν κοιμούνται σωστά, αποδεδειγμένα θα έχουν μικρότερη απώλεια βάρους από άλλα με επαρκή ύπνο. Επιπλέον η έλλειψη ύπνου φαίνεται, πως οδηγεί και στην πιο εύκολη επανάκτηση των κιλών που χάθηκαν.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο που έγινε επί 16(!) χρόνια  σε 70.000 (!) γυναίκες είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των ανωτέρω. Γιατί αποδείχθηκε, πως οι γυναίκες, που κοιμούνταν μόνον πέντε ώρες τη νύχτα είχαν τάση αύξησης του σωματικού βάρους έως και 15 κιλά από άλλες με κανονικό ύπνο!

Είναι ενδιαφέρουσα όμως και η παρατήρηση, πως και ο υπερβολικός ύπνος, δηλαδή πάνω από οκτώ ώρες μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τον ύπνο; Η απάντηση είναι, ότι ο τρόπος που επηρεάζει τον οργανισμό μας και ειδικά το βάρος μας είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Γιατί ο ανεπαρκής ύπνος:

– επεμβαίνει στο μεταβολισμό αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που οδηγεί στην αποθήκευση λίπους στο σώμα

– μειώνει την ορμόνη λεπτίνη, μία ανορεξιογόνο ορμόνη με αποτέλεσμα την αυξημένη όρεξη για γλυκό!

– αυξάνει αντίθετα την επίσης ανορεξιογόνο ορμόνη γρελίνη, κι αυτό εμφανίζεται με υπερβολική πείνα!

΄Υπνος και παχυσαρκία λοιπόν βρίσκονται σε στενή σχέση. Και η παχυσαρκία όπως είναι γνωστό μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα…

Ο καλός ύπνος βέβαια δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την απώλεια βάρους, αποδεικνύεται όμως ότι είναι άριστος σύμμαχος!

 

Κοιμηθείτε λοιπόν σαν …αγγελούδια και χωρίς τύψεις!  Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή τα κιλά θα χάνονται, οι επιβαρυντικοί παράγοντες θα μειώνονται και κι ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί!