Καφές...ρόφημα που μας συντροφεύει όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις εποχές. Τι καλύτερο από μια κούπα ζεστού καφέ τα πρωινά του χειμώνα, και τι καλύτερο από ένα ποτήρι κρύου καφέ τα καυτά απογεύματα του καλοκαιριού; Σε όποια στιγμή της ημέρας και αν βρίσκεσαι, όσο πιεσμένος ή ήρεμος και αν είσαι, ότι συναίσθημα και να έχεις αυτό που αναζητάς σίγουρα είναι ένα ποτήρι καφέ, είτε κρύο είτε ζεστό, είτε φίλτρου ή στιγμιαίο.

Γιατί όμως ένα ποτήρι καφέ σε ηρεμεί τόσο πολύ; Τι άλλο μπορεί να σου προσφέρει;

Και το μυστικό αυτού τα συστατικά του!!!!

Κύριο συστατικό η καφείνη, η οποία επιδρά στο νευρικό σύστημα ως τονωτικό, δημιουργώντας έτσι θετικές επιδράσεις στην πνευματική απόδοση, και στη βελτίωση των αντανακλαστικών. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται σε πολλά φάρμακα που καταπολεμούν τις ημικρανίες.
Η υπερβολική όμως κατανάλωση αυτής μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος, αϋπνία αλλά και δηλητηρίαση γνωστή ως καφεϊνισμός.
Ο καφές περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, πολύτιμα αντιοξειδωτικά τα οποία λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας για τα κύτταρα του οργανισμού.
Όμως, όσα θετικά και να διαβάζουμε για τον καφέ πάντα έχουμε μια αρνητική άποψη, γιατί κάπου, παλιότερα μας είχαν πει ή είχαμε διαβάσει ότι δεν κάνει καλό. Αυτό λοιπόν δεν είναι αλήθεια. Νέες έρευνες , πιο οργανωμένες έχουν αποδείξει πως 3-4 φλιτζάνια καφέ μπορούν να μειώσουν κατά 25% τον διαβήτη τύπου 2, έως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Άλλες έρευνες πάλι, έδειξαν πως ο καφές προστατεύει από τα εγκεφαλικά, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Πάρκινσον, τον καρκίνο του ενδομητρίου, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τη χολολιθίαση.

Ας μιλήσουμε για την καφείνη!!!

Η ποσότητα της καφεΐνης σε μια κούπα καφέ εξαρτάται από:

1) Την ποικιλία του
Υπάρχουν δύο ποικιλίες:

  • Η Αrabica η οποία πιστεύεται ότι είναι η αρχαιότερη από τις δύο ποικιλίες και προέρχεται από την Αιθιοπία.
  •  Η Robusta η οποία είναι ανθεκτικότερη στις ασθένειες του φυτού από την arabica, λόγω της σχεδόν διπλάσιας ποσότητας καφεΐνης που περιέχει.

2) Τη μέθοδο παρασκευής του
Υπάρχουν δύο μέθοδοι:

  • Στιγμιαίος
  • Φίλτρου όπου περιέχει 25%-30% περισσότερη καφείνη από το στιγμιαίο σε ίδια ποσότητα καφέ.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς Υγείας , μια ασφαλής πρόσληψη για τους ενήλικες είναι 300mg-400mg την ημέρα (δηλ 4 κούπες στιγμιαίο ή 4 espresso ή 4-7 ελληνικούς).

Είδος καφέ                                            Ποσότητα καφείνης στο 180ml
Φίλτρου                                                          120mg
Στιγμιαίος                                                       80mg
Ελληνικός                                                       40mg
Όσοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τον καφέ μπορούν άνετα να συνεχίσουν να πίνουν. «Έως 6 φλιτζάνια την ημέρα δεν δημιουργούν κινδύνους για την υγεία» λέει ο δρ. Βαν Νταμ. «Αρκεί να μιλάμε για απλό, σκέτο καφέ, δίχως ζάχαρη, κρέμες γάλακτος ή πλήρες γάλα, που εκτοξεύουν το θερμιδικό φορτίο του στα ύψη ».